Zielone puree:
W garnku rozpuszczamy ćwierć kostki masła i dodajemy odrobinę wody. Następnie wrzucamy zamrożony groszek, czekamy, aż się rozmrozi. Dodajemy posiekaną dymkę, czekamy, aż lekko się zeszkli. Następnie wrzucamy do gotujących się warzyw porwane liście sałaty oraz resztę masła. Kiedy całość "zmięknie", doprawiamy pieprzem, solą oraz startą gałką. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż lekko przestygnie. Następnie wrzucamy zawartość garnka do blendera i dodajemy dwie łyżki kwaśnej śmietany. Wszystko dokładnie miksujemy.
Puree podajemy na talerzu obok mięsa. Taka forma podania warzyw zastąpi nam zarówno ziemniaki jak i sałatkę. Sprawi, że nasz posiłek nie będzie wydawał się taki ciężki. Podane składniki wystarczają na 4 porcje.