Kuchnia Papilota: Szybki obiad we włoskim stylu

Makaron z rukolą to aromatyczne, wegetariańskie danie, które przygotujesz w pół godziny.
Kuchnia Papilota: Szybki obiad we włoskim stylu
18.07.2008

Często nie mamy czasu na przygotowanie trzydaniowego obiadu, a czasem po prostu nie chce nam się godzinami sterczeć w kuchni. W takich momentach dobrze mieć pod ręką przepis na coś szybkiego, a zarazem smacznego i pożywnego. Taki własnie jest makaron z rukolą.

Składniki:

  • 2 garście liści rukoli,
  • 500 g makaronu penne,
  • trochę czarnych oliwek,
  • 300 g pomidorów koktajlowych,
  • 150 g sera feta,
  • 3 ząbki czosnku w plasterkach,
  • cebula pokrojona w kostkę,
  • oliwa z oliwek,
  • oregano.

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al dente. Na oliwie podsmaż cebulkę z czosnkiem i oregano. Dorzuć do tego pomidorki w całości, oliwki, rukolę i wymieszaj. Potem dodaj odcedzony makaron i ponownie zamieszaj. Posyp fetą i gotowe!

Polecane wideo

Komentarze (20)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 17.04.2011 20:33
Skoro danie będzie posypane feta na pewno będzie smaczne ; )
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.09.2008 15:03
Przepisy na tym portalu są cudowne:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 28.07.2008 15:02
Przepis na Pene z kurczakiem w sosie Curry ala Anula dla 2 osób potrzebujemy pojedyncza pierś z kruczka śmietany 3/4 dużego kubeczka ( ja używam 18% ale 30% na bank sie nigdy nie zważy) odrobinę cebulki koniecznie przyprawę Curry sól i pieprz do smaku makaron penne 2 łyżeczki oleju lub oliwy Wstawiamy makron i gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy kurczaka, jak się rozgrzeje. Potem dodajemy odrobinę cebulki i smażymy mieszając razem. Jak wszystko sie podsmaży dodajemy osoloną wcześniej śmietanę i mieszamy. śmietana sie kurczy pod wpływałem temperatury, dlatego trzeba jej dodać więcej. Na koniec smażenia na 40 sekund przed podaniem dodajemy pieprz i curry. Oczywiście mieszając na patelni. Najpierw na talerzu układamy makaron i polewamy sosem....Można posypać parmezanem. Smacznego
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 28.07.2008 14:41
Przepis na Carbonarę ala Anula w zaledwie 10 min. Potrzebujemy z 7 plasterków wędzonki ( boczku lub baleronu...czasem używam zwykłej szynki) śmietany 3/4 dużego kubeczka ( ja używam 18% ale 30% na bank sie nigdy nie zważy) odrobinę cebulki jak kto lubi oregano czosnku świeżego lub granulowanego jeżeli ktoś lubi pieprz sól 1 łyżeczka oleju lub oliwy makaron spaghetti lub penne Wstawiamy makron i gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. W między czasie na patelni smażymy wędzonkę na łyżeczce oleju lub oliwy, gdy się podsmaży możemy wrzucić cebulkę ( jak ktoś lubi)...Czekamy aż sie wszystko porumieni i dodajemy osolona wcześniej śmietanę ( warto dodać więcej bo śmietana sie kurczy podczas smażenia)... Mieszamy, a jak wszystko zgęstnieje dodajemy oregano i odrobinę czosnku ( (jak ktoś lubi) na sam koniec, żeby przyprawy sie nie spaliły...Ponownie mieszamy i nakładamy na talerz makaron a potem sos....Można posypać parmezanem ale niekoniecznie.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 28.07.2008 14:27
[quote="Gosc"]posypać fetą?? nie wiem jak autor to sobie wyobraża. Poza tym feta nie jest typowym włoskim serem, ale raczej greckim. Takie danie posypuje się parmezanem!! Serem twardym ktorym da sie posypac a nie feta o konsystencji twarożka![/quote] kochana fetę można trzeć na tarce..np. do sałatki szopskiej...nawet do naleśników ze szpinakiem na ciepło dodaje sie farszu fetę
odpowiedz

Polecane dla Ciebie