Sałatka z sera pleśniowego i orzechów (porcja dla 4 osób) – potrzebne składniki:
- 2 ogórki,
- 1 główka sałaty,
- 80 g orzechów włoskich,
- 120 g sera pleśniowego,
- 2 łyżki octu winnego białego,
- 4 małe łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
Dokładnie umyj ogórki i przekrój je dwa razy wzdłuż. Wyjmij pestki, ponieważ są one niestrawne. Następnie pokrój ogórki na drobne kawałeczki. Umyj sałatę i delikatnie ją osusz. Jeśli chcesz, aby była chrupiąca, wiruj ją w wirówce. Rozdrobnij orzechy włoskie (np. przy pomocy moździerza). Ser pleśniowy pokrój w słupki. Równomiernie wymieszaj wszystkie składniki i dodaj dwie łyżki sosu winegret. Na końcu posyp orzechami włoskimi i udekoruj pietruszką. Podawaj z karmelowym piwem lub białym winem.
Jak przyrządzić sos winegret?
Powoli nalewaj 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, do smaku dodaj sól i pieprz. Następnie wymieszaj wszystko z 2 łyżkami octu winnego.