Kuchnia Papilota: Rozkoszny creme caramel

27 Września 2008

Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale i w mgnieniu oka poprawia humor. Pięknie i apetycznie wygląda, a wcale nie wymaga gigantycznych kulinarnych zdolności.

Kuchnia Papilota: Rozkoszny creme caramel

Creme caramel przygotujesz w ciągu godziny. Z tej ilości składników, jaka wymieniona jest w przepisie, wyczarujesz cztery porcje tego smakowitego karmelowo - śmietankowego deseru.

Potrzebujesz:

  • pół szklanki cukru i dwie łyżki wody na karmel;
  • szklankę śmietany kremówki, szklankę mleka, laskę wanilii, cztery jajka i dwa żółtka oraz pół szklanki cukru na krem;

Przygotowanie:

W garnku wymieszaj cukier z wodą i podgrzewaj do momentu skarmelizowania. Płynny karmel przelej do foremek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni C.

Rozetnij wzdłuż laskę wanilii i wyskrobane z niej ziarenka dodaj do śmietanki, następnie podgrzewaj wolno, tak aby śmietana nabrała waniliowego aromatu.

Utrzyj jajka, żółtka i cukier, a potem dolej do tej masy gorącą śmietanę (cały czas mieszaj).

Napełnij powstałym kremem foremki z karmelem (masę przelewaj przez sitko, żeby była idealnie gładka i aksamitna).

Foremki zakryj folią aluminiową i piecz przez pół godziny.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (33)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-15 14:51:02

sorry za kturzy zamiast którzy ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-15 14:48:50

Najlepiej zwalic przepis z innej strony... a później zero odzewu w razie pytań... bo przecież sami nie wiemy co i jak? Również "oryginalny" przepis jest poniekąd zwalony. Woda nie jest potrzebna do samego karmelu, jedynie do namaczania pędzelka którym będziemy przemywać scianki garnka aby cukier sie nie krystalizował. Jednak prościej poprostu kupić sos karmelowy :D Do masy najlepiej użyć poł szklanki cukru z trzcinowego, pół łyżeczki cukru waniliowego - dodać do roztrzepanych 4-5 żółtek i wymieszać dobrze. Teraz należy doprowadzić do wrzenia mleko ze śmietaną kremówką i wlać do masy z żóltek i cukru. Wymieszać aż otrzymamy jednolitą masę. Niekturzy lubią dodać także łyżeczkę syropu klonowego ;) wedle uznania. Rozlać do foremek, umieścić je na blaszce lub w naczyniu do pieczenia. Dobrze podłożyć recznik papierowy by się nie ślizgały. Włożyć blaszkę z foremkami do piekarnika 160(C). Do blaszki wlać wrzątek, tak do połowy wysokości foremek lub trochę wyżej. Piec 35-45min. pozdrawiam i zycze smacznego drspikee

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-02-23 22:53:00

tyle cukru!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! toż to jakiś ulep...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2008-11-09 22:35:00

pewnie kaloryczne .

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2008-10-04 15:18:00

[quote="Gosc"]dzisiaj zrobilam.... albo zrąbalam sprawe, albo to po prostu jest paskudne... smakuje jak slodkie ugotowane bialko z jajka[/quote] zgadzam się. okropne to jest :/ słodka piana ;/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2008-10-03 14:25:00

nie wyszło :(

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2008-10-01 14:22:00

po co to mleko

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2008-09-30 22:02:00

Przepis jest do d..y! Zrobiłam to i nic z tego nie wyszło, karmelu w ogóle nie dało się zrobić, a ta masa smakowała jak zgniłe jaja :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2008-09-30 15:57:00

[quote="Gosc"]A ta woda na karmel to co ?Nie rozumiem poczatku przepisu wytłumaczcie mi jaki ma być ten karmel?[/quote] kranowa :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2008-09-29 10:00:00

blee na chandrę to ja wolę brownies czyli takie ciacho z prawie samej czekolady mniam mniam :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz