Naleśniki farmerskie:
Por i grzyby pokrój w plasterki, a szynkę w paski. Na rozgrzaną oliwę najpierw wrzuć wędlinę, potem por, a na końcu grzyby. Dopraw solą, obydwoma rodzajami pieprzu, tak by farsz był dość pikantny. Gdy wszystkie składniki zmiękną, na patelnię wlej śmietanę, ale tylko tyle, by połączyła farsz, a nie utworzyła rzadki sos. Przełóż farsz do naleśników, zapiecz 5 - 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Zupa pieczarkowa:
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera zetrzyj na tarce (na grubych oczkach), rozpuść na patelni 1/3 kostki masła, wrzuć włoszczyznę i lekko podduś, dodaj również por (w całości), posól do smaku, a na końcu wrzuć drobno pokrojone pieczarki - najlepiej w paski (mieszaj od czasu do czasu i uważaj, by się nie rozpadły). Kiedy włoszczyzna z pieczarkami będą już wystarczająco przysmażone, całość wrzuć do garnka w 3/4 zalanego kostką rosołową (może być warzywna, grzybowa lub z kury) albo wywarem z rosołu (wołowy raczej odpada). Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj na małym ogniu. Por wyrzuć z garnka, zupę dopraw do smaku (pieprz, sól). Na koniec można ją zagęścić śmietaną, wodą z mąką lub 3 dużymi łyżkami drobnej kaszki (rzecz gustu). Można także posypać świeżą natką pietruszki.
Pikantny rosół azjatycki:
W dużym garnku podsmaż na oliwie drobno posiekane czosnek i cebulę. Dodaj chilli, imbir i sos sojowy, a następnie pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Gdy mięso się obsmaży, wrzuć grzyby. Kiedy zmiękną, wlej do garnka wywar warzywny. Gotuj ok. 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj szpinak oraz makaron. Gotuj jeszcze 2 minuty.