Polecamy makaron z sosem porowo-serowym i łososiem. Brzmi skomplikowanie, ale jest bardzo łatwy w przygotowaniu. W dodatku sycący, choć w trakcie jedzenia sprawia wrażenie wyjątkowo lekkiego. Dlatego nie nakładaj za dużo, odkryjesz, jak szybko poczujesz sytość.
Składniki dla 4 osób:
Wstaw wodę na makaron, następnie zabierz się do krojenia pora. Białe części oczyść, przekrój wzdłuż na pół i posiekaj w półkola. Makaron wrzuć do gotującej się wody. Masło rozgrzej na patelni, dorzuć pory. Poczekaj, aż się odpowiednio zeszklą i dodaj śmietanę. Następnie dołóż serek topiony, który dzięki śmietanie szybko się rozpuści. Kiedy całość będzie wrzała, dodaj porwanego na drobne kawałeczki łososia i poczekaj, aż lekko zmieni kolor. Teraz już tylko odcedź makaron i wymieszaj go z sosem. Nakładając na talerze, posyp potrawę parmezanem. Możesz też zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej.