Kuchnia Papilota: Magia cykorii i orzechów

22 Czerwca 2008

Zrób sobie zdrową przyjemność z odrobiną dodatkowych kalorii.

Kuchnia Papilota: Magia cykorii i orzechów

Wczoraj pisaliśmy o zdrowotnych właściwościach cykorii, dziś mamy dla was pyszną zapiekankę na bazie tego warzywa.

Przygotowanie zapiekanki jest bardzo proste, nie zajmie wam zatem dużo czasu. Potrawa nadaje się idealnie na wieczór z przyjaciółmi, oczywiście z tymi, którzy nie boją się kilku dodatkowych kalorii raz na jakiś czas. Będziecie potrzebować 6 cykorii - ilość pozostałych składników powinnyście wybrać według własnych upodobań.

Orzechy włoskie namoczcie w mleku albo (jeśli chcecie przyspieszyć) podgrzejcie wraz z mlekiem. Weźcie kilka plastrów boczku i pokrójcie go w kostkę, posiekajcie szalotkę i zacznijcie to razem smażyć, dodajcie też orzechy wyjęte z mleka. Opłuczcie cykorie i wytnijcie z nich gorzkie części (to co jest w środku, tzw. "głąby"), następnie ułóżcie w żaroodpornym naczyniu i skropcie oliwą. Każdą po kolei wypełnijcie podsmażonymi orzechami z boczkiem i szalotką. Na wierzchu ułóżcie grube plastry mozzarelli. Kiedy zobaczycie, że ser jest stopiony i zaczyna się delikatnie złocić, oznacza to, że zapiekanka jest gotowa.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (3)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2008-06-24 23:23:00

WEDŁUG WŁASNYCH UPODOBAN-NAPISALI, :) ale ja tam boczus jak najbardziej, mniam dla mnie ta zapiekana taka, jaką opisali..:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2008-06-22 13:38:00

Czy zamiast boczku mogę dodać chudą szynkę w plastach??

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2008-06-22 13:31:00

Czy zamiast boczku mogę dodać chudą szynkę w plastach??

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1