Kuchnia Papilota: Lekka sałatka z arbuzem i fetą

Coś dla miłośniczek pysznych, letnich przekąsek. Nie wymaga wiele wysiłku, a prezentuje się na stole niezwykle oryginalnie.
Kuchnia Papilota: Lekka sałatka z arbuzem i fetą
11.06.2008

Latem szukamy przepisów na dania lekkostrawne, niskokaloryczne i orzeźwiające. Wszystkie te cechy łączy w sobie sałatka, której przygotowanie zajmie ci nie więcej niż kwadrans.

Składniki:

  • pół arbuza,
  • rukola,
  • ser feta,
  • truskawki,
  • mięta,
  • sok z limonki.

Przygotowanie:

Miąższ z połowy arbuza pokrój w kostkę. Wymieszaj z listkami rukoli oraz pokrojoną fetą. Dodaj odrobinę porwanych listków mięty. Posiekaj kilka truskawek i posyp po wierzchu. Wszystko polej sokiem wyciśniętym z połowy limonki.

Dobry pomysł: Jeśli masz odrobinę więcej czasu i chcesz podać swoje danie bardzo oryginalnie, wydrąż połowę arbuza i niech jego gruba skóra posłuży ci jako miska, w której umieścisz swoją sałatkę. Efekt zniewalający i budzący uznanie dla kucharki w oczach jej gości.

Życzymy wam wielu udanych letnich imprez :).

Polecane wideo

Komentarze (47)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 10.06.2009 13:25
Arbuz ma wysoki indeks glikemiczny, więc jest kaloryczny, kłamcy! Zanim coś napiszecie zastanówcie się dwa, albo trzy razy!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.06.2008 12:42
ciekawa salatka,brzmi apetycznie.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 16.06.2008 14:18
Hmmmmm.....mniam mniam uwielbiam:-)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 13.06.2008 10:27
koniecznie muszę wypróbować ten przepis, przepysznie brzmi:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.06.2008 22:21
na sama myśl już mi ślinka leci....mniam mniam
odpowiedz

Polecane dla Ciebie