Latem, gdy ogarnia nas znużenie, warto sięgnąć po coś pysznie pobudzającego. A jeśli zrobisz coś sama, będzie ci smakowało jeszcze lepiej. Lody kawowe nie wymagają ani dużego nakładu pracy, ani specjalnych umiejętności kulinarnych, więc śmiało - przyrządź najlepsze lody świata - twoje własne!
Co będzie ci potrzebne?
Jajka ubijaj na parze z cukrem, dodawaj po troszku przegotowane mleko. Ubijaj dalej, aż masa zgęstnieje. Włóż do drugiego naczynia z zimną wodą, wciąż ubijając, aż masa oziębi się zupełnie. Dodaj mocny napar kawy (1/8 l wody). Wlej lody do formy i zamroź.
Deser możesz przyozdobić orzechami i migdałami. Jeśli kupisz płatki migdałów, to wrzuć je na chwilę na suchą patelnię i lekko upraż - pyszności! Całość polej karmelem.