Na pewno nie raz podczas gotowania miałaś ochotę rozbić talerze, wylać zupę do zlewu i zostawić kuchnię z całą zawartością w diabły. Powód? Niepowodzenie w kuchni! Niestety, zanim staniemy się mistrzyniami pichcenia, przed nami długa droga na szczyt. Czasem nawet z pozoru najprostsza rzecz może napsuć sporo krwi. Jak się ratować, gdy rosół zrobi się czarny i mętny? Czy można coś zrobić z ciastem, w którym są grudki? W jaki sposób obierać cebulę, żeby nie wpadać w histerię? Znamy odpowiedzi na te i inne „kuchenne” pytania!
Czy wiesz co to jest humus? Przekonaj się!
Owoce i warzywa
Jajka, śmietana, mleko, ser
Inne
Rady pochodzą z książki „Kuchnia polska” Małgorzaty Caprari.
Jak powinny odżywiać się dzieci? Dowiedz się!
Julia Wysocka
Zobacz także:
Wiemy, co powinnaś jeść, żeby twoja sylwetka była doskonała.
Jak zdrowo odżywiać się w pracy?
Spotkania, konferencje, presja czasu... Sprawdź, jak w pracy odżywiać się z głową!
Mięso i ryby
Słodkości
Podczas pieczenia ciasta drożdżowego warto wstawić do piekarnika blaszaną miskę z wodą. W ten sposób ciasto nie będzie zbyt suche.
Posyp powierzchnię świeżo przygotowanego budyniu cukrem – nie wytworzy się na nim kożuch.
Jeśli ciasto z polewą wstawisz do lodówki, polewa straci połysk. I pamiętaj, że ciasta z polewą dłużej zachowują wilgotność. W cieście pojawiły się grudki? Dodaj do niego kilka kropli oliwy lub oleju!
Ten sposób jest coraz częściej praktykowany, ale przypominamy jeszcze raz: wilgotne i miękkie ciasta biszkoptowe i torty łatwiej się pokroją, jeśli wcześniej zanurzysz nóż w ciepłej wodzie.
Ciasto łatwiej wydobędziesz z formy, jeśli po wyjęciu z piekarniku blachę postawisz na mokrej ściereczce lub zanurzysz ją na chwilę w wodzie.
Placek owocowy nie będzie miał zakalca i będzie kruchy, jeśli przed ułożeniem owoców posmarujesz jego wierzch lekko ubitym białkiem oraz oprószysz mąką.