Kuchenne triki – wypróbuj je! SUPER PORADY

05 Września 2010

Co zrobić, żeby skorupki bez problemu odchodziły od jajek? Jak się ratować, kiedy przesolisz zupę? Poznaj najlepsze triki do wykorzystania w kuchni od zaraz!

Kuchenne triki – wypróbuj je! SUPER PORADY

Na pewno nie raz podczas gotowania miałaś ochotę rozbić talerze, wylać zupę do zlewu i zostawić kuchnię z całą zawartością w diabły. Powód? Niepowodzenie w kuchni! Niestety, zanim staniemy się mistrzyniami pichcenia, przed nami długa droga na szczyt. Czasem nawet z pozoru najprostsza rzecz może napsuć sporo krwi. Jak się ratować, gdy rosół zrobi się czarny i mętny? Czy można coś zrobić z ciastem, w którym są grudki? W jaki sposób obierać cebulę, żeby nie wpadać w histerię? Znamy odpowiedzi na te i inne „kuchenne” pytania!

Czy wiesz co to jest humus? Przekonaj się!

Owoce i warzywa

  • Sałata zwiędła? Zioła wyglądają nieciekawie? Włóż je na chwilę do zimnej wody z dodatkiem mąki ziemniaczanej – wystarczy jedna łyżeczka – a znowu będą wyglądały apetycznie i odzyskają świeżość!
  •  

  • Nie cierpisz przykrego zapachu kalafiora albo kapusty podczas gotowania? Wypróbuj ten trik: wrzuć na chwilę do garnka kawałek suchej skórki chleba, a następnie ją wyrzuć.
  •  

  • Żeby skórka cytryny albo pomarańczy podczas ścierana nie przyklejała się do tarki, wystarczy wcześniej posmarować powierzchnię tarki odrobiną oliwy.
  •  

  • Jeśli chcesz, żeby grzyby, np. pieczarki ładnie wyglądały w sałatkach i surówkach, po oczyszczeniu skrop je sokiem z cytryny. Nie ściemnieją. To samo dotyczy startych lub drobno pokrojonych jabłek, gruszek, bananów i selerów.
  •  

  • Ziemniaki w mundurkach pękają podczas gotowania? Dodaj do wody kilka kropel octu.Znamy sposób na to, żebyś nie zalewała się łzami podczas krojenia cebuli. Wystarczy przed szatkowaniem włożyć ją do lodówki na pół godziny albo do zamrażalnika na kilka minut.
  •  

  • Żeby drobne owoce nie kleiły się podczas zamrażania, najpierw trzeba je umieścić na plastikowej lub styropianowej tacce albo talerzyku, potem zapakować i dopiero włożyć do zamrażarki.
  • Strony

    Komentarze (35)
    ocena
    5/5

    Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Opcjonalnie

    Ocena artykułu 1-5

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

    Anonim
    (Ocena: 5)
    2015-09-12 20:57:17

    re: Kuchenne triki – wypróbuj je! SUPER PORADY

    Cebula musi być obrana w lodówce dopiero wtedy nie piecze:).

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-09-08 22:07:27

    tfu, kroi!

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-09-08 22:07:09

    cebule obiera się na wilgotnej desce.. albo wkładasz cebulę do wody na chwilę i dopiero kroisz. ;]

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-09-05 23:45:09

    wreszcie coś porządnego ! oby więcej takich artykułów ! :D ja sobie musze to wszystko do mojego zeszyciku przepisać przyda się ! :D

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-09-05 20:36:17

    z tym liściem laurowym to dziwna rzecz. miałam go w mące i pojawiły się.. maleńkie robaczki.. było ich pełno :/

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-09-06 16:45:56

    to zapewne tzw. 'meszka' była.. ;d hahahahahah. OMG. ;o

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-09-05 18:43:55

    Dzięki za ten artykuł. Zawsze się przyda:)

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-09-05 18:27:25

    przydatne, nie powiem :) o większości już się dowiedziałam od mamy/babci/ciotki/z książki kucharskiej, ale mimo wszystko DZIĘKI!

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-09-05 15:10:42

    ścianki garnka posmarujesz mlekiem

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-09-05 14:51:40

    mam ta ksiazke:)

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-09-05 13:52:12

    a*llegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6419688 bershka puma h&m

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz