Wystarczy odrobina słodkiej, orzechowej masy, by zwykły rogalik francuski zamienił się w idealną przekąskę. Nie musisz jednak kupować nutelli w sklepie. Z powodzeniem możesz ją zrobić samodzielnie. Oto prosty przepis!
Składniki: 2 szklanki orzechów laskowych, 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki ekstraktu z wanilii, pół szklanki cukru kokosowego, 2 łyżki kakao, pół łyżeczki kawy espresso, szczypta soli morskiej do ozdoby
Przygotowanie:
1. Oczyść orzechy z ciemnej skórki. W tym celu wrzuć je na rozgrzaną patelnię, a kiedy zaczną intensywnie pachnieć, przerzuć je na bawełnianą ściereczkę i mocno potrzyj. Skórka powinna odpaść sama.
2. Wrzuć obrane orzechy do robota kuchennego. Miksuj je przez 10 minut. Następnie dolej olej kokosowy i miksuj dalej.
3. Stopniowo dodawaj kolejne składniki, nie wyłączając robota. Miksowanie powinno zająć w sumie około 20 minut, by masa stałą się gładka.
4. Przechowuj nutellę w lodówce. Jeżeli chcesz, by ponownie była miękka, możesz ją podgrzać w garnku. Smacznego!