Kawowa nutella - słodki, mocno czekoladowy deser dla miłośniczek francuskich smaków!

05 Stycznia 2013

Wspaniały, wykwintny deser dla kawoszy i nie tylko!

domowa nutella

Wystarczy odrobina słodkiej, orzechowej masy, by zwykły rogalik francuski zamienił się w idealną przekąskę. Nie musisz jednak kupować nutelli w sklepie. Z powodzeniem możesz ją zrobić samodzielnie. Oto prosty przepis!

Kawowa nutella (Źródło: ohsheglows.com)

Składniki: 2 szklanki orzechów laskowych, 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki ekstraktu z wanilii, pół szklanki cukru kokosowego, 2 łyżki kakao, pół łyżeczki kawy espresso, szczypta soli morskiej do ozdoby

Przygotowanie:

1. Oczyść orzechy z ciemnej skórki. W tym celu wrzuć je na rozgrzaną patelnię, a kiedy zaczną intensywnie pachnieć, przerzuć je na bawełnianą ściereczkę i mocno potrzyj. Skórka powinna odpaść sama.

2. Wrzuć obrane orzechy do robota kuchennego. Miksuj je przez 10 minut. Następnie dolej olej kokosowy i miksuj dalej.

3. Stopniowo dodawaj kolejne składniki, nie wyłączając robota. Miksowanie powinno zająć w sumie około 20 minut, by masa stałą się gładka.

4. Przechowuj nutellę w lodówce. Jeżeli chcesz, by ponownie była miękka, możesz ją podgrzać w garnku. Smacznego!

Strony

Komentarze (2)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-05 22:39:47

jakbym sie miala bawic z tym wszystkim i kupowac te skladniki z osobna, to juz lepiej isc do sklepu i kupic gotowa nutelle...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1