KALAFIOR na siedem sposobów: Z mięsem, migdałami, a nawet w winnym sosie. Pysznie!

25 Sierpnia 2012

Zajadajmy się kalafiorem, bo jest smaczny i bardzo zdrowy. Można przyrządzić go na wiele sposobów.

Kalafior

Kalafior to popularne i lubiane warzywo. W Polsce uprawę zaczęto na przełomie XVI i XVII wieku – sprowadziła go prawdopodobnie Bona Sforza. Kalafior zaliczany jest do cennych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory dietetyczne. Zawiera m.in.: magnez, sód, potas, miedź, wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, a także witaminy: K, B1, B2, B6, C. Warto zatem zjadać go jak najczęściej. Skorzystaj z naszych inspiracji.

Kalafior zapiekany z mięsem

Składniki: duży kalafior, cebula, 40 dag mięsa mielonego, 2 jajka, 3 duże pomidory, łyżka masła, szklanka śmietany 12 proc., natka pietruszki, 10 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie: kalafiora lekko obgotować, cebulę pokroić w kostkę, pietruszkę drobno posiekać. Cebulę, natkę i jedno jajko dodać do mięsa, doprawić do smaku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego nakładać: podzielonego na różyczki kalafiora, na to pomidory, mięso i wiórki masła. Wszystko polać śmietaną wymieszaną z jajkiem i przyprawioną solą, pieprzem i gałką. Wierzch posypać startym żółtym serem. Zapiec w piekarniku w około 180 stopniach aż ser się stopi.

 

Strony

Komentarze (12)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2013-09-21 20:34:03

re: KALAFIOR na siedem sposobów: Z mięsem, migdałami, a nawet w winnym sosie. Pysznie!

Zapiekanka z kalafiorem super, tylko jeśli się nie podsmaży cebuli to robi się dużo wody. Zamiast świeżych pomidorów następnym razem zamierzam dodać suszone z zalewy, ogólnie bardzo smaczne danie :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-16 16:15:07

kalafior zapiekany z miesem- ser sie stopił, a nawet przypalił, a mięso surowe

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-07 03:50:43

Ja tam jem kalafiora i bez niczego albo z bułką tartą. Pasuje do wielu posiłków, jest smaczny i zdrowy. Tylko nieprzyjemnie pachnie przy gotowaniu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-26 16:12:18

nie znoszę kalafiora, dla mnie to strasznie śmierdzi

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-26 13:54:27

pyszna sałatka z surowego kalafiora: surowego kalafiora dokładnie umyć, pokroić na bardzo drobno, dodać trochę soku z cytryny, soli i orzeszki ziemne (najlepiej nie solone, ale solone też mogą być) i wymieszać. ta dam, tylko tyle, a jakie dobre

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-26 13:39:51

kotlety z kalafiora są pyszne:))) bardzo często je robie, gdy się je usmarzy na maśle a nie na oleju bd pięknie pachnieć (i smakować) i można je podać dzieciom. mam w domu niejadka, sprawdziłam i wcina aż się uszy trzęsą

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-25 12:48:09

jak ufarbować kalafiora na fioletowo?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-25 17:51:34

to taka odmiana, na all jest nawet. są też chyba zielone (nie brokuły!) i pomarańczowe.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-26 23:56:40

na upartego można barwnikami spożywczymi, kalafior bardzo szybko łapie kolory

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-25 08:42:07

uwielbiam kalafiora mniam mniam mniam :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-25 09:13:59

ja też :) znam również bardzo fajny i smaczny przepis na sałatkę: ugotowany kalafior, fasolka czerwona, ser feta + sos czosnkowy (śmietana, jogurt naturalny, czosnek, koperek suszony), wszystko razem wymieszać i gotowe :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-25 17:40:19

teraz mniam mniam mniam a jak zjesz to pierd pierd pierd ;p

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz