Jaki ser przywieźć z wakacji? (Kulinarne souveniry są na topie!)

16 Sierpnia 2011

A może zamiast kolejnej figurki czy obrazka, zapakować do walizki smak wakacji? Dziś zdradzamy jakie sery warto przywieźć z Włoch, Francji, Grecji i… z Polski!

ser

Jeszcze kilkanaście lat temu głównym kierunkiem wakacyjnych eskapad Polaków było Morze Bałtyckie, czasem góry. Dziś, zachęceni atrakcyjnymi ofertami biur podróży i coraz niższymi cenami biletów lotniczych, podróżujemy w zasadzie po całym świecie. Oprócz setek zdjęć, z zagranicznych wojaży przywozimy rozmaite pamiątki i gadżety. A może zamiast kolejnej figurki czy obrazka, zapakować do walizki smak wakacji? Dziś zdradzamy jakie sery warto przywieźć z Włoch, Francji, Grecji i… z Polski!

Włoskie trio – parmezan, mozzarella, gorgonzola

Czym byłaby prawdziwa włoska kuchnia, bez serów? Czy można wyobrazić sobie spaghetti bez tartego parmezanu, albo deskę serów bez kremowej gorgonzoli? Włosi uwielbiają sery, a ponieważ nie przywiązują zbyt wielkiej wagi do liczenia kalorii, spożywają je w naprawdę gigantycznych ilościach. Jednym z popularniejszych włoskich produktów jest mozzarella. Swój niepowtarzalny smak oryginalna mozzarella zawdzięcza mleku bawolic, z którego jest wytwarzana. Kolejnym, bardzo znanym, włoskim serem jest parmezan, który dla odmiany powstaje z mleka krowiego. Co ciekawe, jego produkcja jest dozwolona tylko od 1 kwietnia do 11 listopada. Żeby otrzymać kilogram parmezanu, trzeba zużyć 16 litrów mleka. Ponieważ parmezan należy do grupy serów twardych, można bez najmniejszego problemu przetransportować go w torbie czy walizce. A po powrocie z wakacji zaserwować swoim bliskim spaghetti z prawdziwym włoskim parmezanem.

Duma Francji

Poza Wieżą Eiffla, zamkami nad Loarą i najmodniejszymi butikami, Francja słynie też ze znakomitych serów. Francuzi produkują ponad kilkaset różnych gatunków sera, strzegąc swoich receptur jak oka w głowie. Francuskie sery dzielą się na dwie grupy: regionalne oraz markowe. Tych pierwszych można spróbować tylko w czasie podróży po Francji, poza jej granicami są niedostępne. Już samo ich kupowanie jest prawdziwą przyjemnością – można je nabyć na wiejskich bazarach i malutkich sklepikach na prowincji. W takich miejscach ma się wrażenie, że czas stoi w miejscu. Regionalny francuski ser to idealny prezent dla prawdziwych smakoszy.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (7)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-16 10:31:23

z włoch jeszcze ricotta oprócz tych wymienionych

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-16 10:05:23

ja najbardziej lubię sery pleśniowe, pyszotka

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-16 10:04:23

z Polski to oczywiście oscypek

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-16 10:04:21

uwielbiam ser w każdej postaci :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-16 10:03:35

gorgonzola z Włoch pycha!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1