Jak zrobić zimowe grzańce?

24 Listopada 2009

Aromatyczny, korzenny, lekko pikantny z nutą słodyczy - taki właśnie powinien być dobrze przyprawiony, rozgrzewający grzaniec.

Jak zrobić zimowe grzańce?
> -->

Na zbliżający się sezon jesienno-zimowy KAMIS przygotował pierwsze na rynku smakowe wersje przypraw do grzanego wina i piwa: Grzaniec malinowy z kardamonem, Grzaniec imbirowy z cytryną, Grzaniec korzenny z cynamonem. W tak zróżnicowanej ofercie, każdy znajdzie coś dla siebie. Mieszanki łączące smak przypraw i aromat owoców - Grzaniec malinowy z kardamonem, Grzaniec imbirowy z cytryną - to doskonały wybór dla osób, które szukają nowych, inspirujących smaków. Przyprawa korzenna z cynamonem jest przeznaczona dla miłośników tradycyjnego smaku rozgrzewającego grzańca.

Nowe przyprawy do grzanego wina i piwa Kamis zawierają w swoim składzie cukier, nie trzeba więc gotowego grzańca dodatkowo dosładzać. Jedno opakowanie Przyprawy do grzanego wina i piwa Kamis (niezależnie od wybranego smaku) zawiera 25g produktu i wystarczy na przygotowanie 0,5 litra aromatycznego i pysznego grzańca. Grzańce Kamis mogą być wykorzystywane zarówno do napojów alkoholowych, jak i do herbaty, rumu, ajerkoniaku.

Grzaniec ze szczyptą fantazji

Przyprawa do piwa i wina Grzaniec malinowy z kardamonem Kamis łączy w sobie smak słodkich malin i aromat orientalnego kardamonu. To niezwykłe połączenie sprawia, że przyprawione nim napoje zyskują słodki smak malin przełamany głębokim, intensywnym aromatem kardamonu.

Przepis na Owocowy Raj (dla 3 osób):

200 ml czerwonego wina, 100 ml wytrawnego Martini, 50 ml wódki, 200 ml soku z czarnej porzeczki, 2 pomarańcze, 1 torebka Przyprawy do grzańca o smaku malinowym z kardamonem.

Pomarańcze obierz, pokrój, wrzuć do garnka, dodaj pozostałe składniki i dobrze zagrzej. Podawaj w wygrzanych szklaneczkach.

Grzaniec słodko-pikantny

Przyprawa do piwa i wina Grzaniec imbirowy z cytryną Kamis nadaje napojom słodki, delikatnie pikantny, orzeźwiający smak, dzięki dodatkowi imbiru i cytryny.

Przepis na Włoski przebój – Bombardini (dla 3 osób):

200 ml ajerkoniaku, 100 ml ciemnego rumu, 1 torebka Grzańca imbirowego, bita śmietana. Ajerkoniak rum i przyprawę wymieszaj i mocno podgrzej. Podawaj w szklaneczkach, udekoruj bitą śmietaną.

Grzaniec tradycyjny

Z Przyprawą do piwa i wina Grzaniec Korzenny z Cynamonem Kamis można stworzyć grzaniec tradycyjny - korzenny, o wyrazistym smaku. Nadaje napojom słodki, korzenny smak i przyjemny aromat. To zasługa aromatycznych goździków i cynamonu.

Przepis na Zimowy Grog (dla 3 osób):

100 ml ciemnego rumu, 200 ml gorącej wody, 3 łyżki soku z cytryny, 1 torebka Grzańca Korzennego. Wszystkie składniki wymieszaj z gorącą wodą. Podawaj w wygrzanych szklaneczkach.

Tradycja picia grzanego wina i piwa z przyprawami, suszonymi owocami i miodem pojawiła się w Polsce pod koniec XVI. Wtedy, szczególnie w mroźne dni, grzańce polecano, jako napoje lecznicze. Szybko jednak szlachta doceniła przede wszystkim ich walory smakowe. „Dla kurarzu” i poprawy nastroju napój zaczął towarzyszyć bawiącym się podczas kuligów, polowań, zabaw karnawałowych.

Dziś także chętnie sięgamy po grzane wino i piwo z dodatkiem aromatycznych przypraw. Popularne grzańce doskonale sprawdzają się w długie jesienno-zimowe wieczory, gdy przemarznięci i zmoknięci wrócimy do domu, na poprawę nastroju, podczas spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. Dzięki nowym, gotowym, sprawdzonym, kompozycjom przypraw do grzańca marki Kamis można łatwo i szybko przygotować aromatyczny, rozgrzewający napój, za każdym razem uzyskując niezwykły smak i aromat.

Każda z przypraw kosztuje 1,90 zł.

Materiały prasowe

Zobacz także:

Herbaciany zestaw na zimowe dni

Aromatyczna herbata plus zabawny kubek tworzą zgrany duet!

Jak przygotować zapiekankę serową?

W cyklu Wasza Kuchnia znajdziecie masę przepisów wypróbowanych przez nasze czytelniczki!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (25)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-14 16:56:18

a ja polecam herbatę Herbata malinowa z kardamonem • torebka Irving Malinowa Polana lub Irving Owoce Leśne • 50 ml soku malinowego • 4 strączki zielonego kardamonu Kardamon rozgnieć w moździerzu kuchennym albo np. wątkiem do ciasta. Zaparz herbatę Irving Malinowa Polana lub Irving Owoce Leśne w niepełnej szklance wody, dodaj do niej kardamon. Pozostaw pod przykryciem na 10-15 minut. Odcedź napar. Dodaj sok malinowy, wymieszaj. Aby napój był gorący, uzupełnij kubek wrzątkiem. Wypij od razu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-25 15:12:18

mi tam najbardziej smakuje grzaniec z przyprawa korzenną dr oetkera ( 0,5 l wina lub piwa + 1 łyżeczka tej przyprawy + 2 łyżeczki miodu) polecam pychota!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-25 16:50:14

ja właśnie taki często robię, łatwy i pięknie pachnie ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-25 12:14:44

ALKOHOLICZKI

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-24 21:35:08

Ach Bombardini!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-24 21:09:29

o fu grzane piwo....... bleeeeeee..... juz mi niedobrze

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-24 20:11:57

a co innego jeszcze grzejecie? moze piwko?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-24 19:56:14

grzaniec galicyjski lub toruński,mniaaammm:)))

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-24 18:11:26

chyba czas wyruszyc do sklepu ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-24 18:04:27

alee se narobilam smaka...:):) uwielbiam grzane piwo... a z tymi przyprawami musi być świetne...:):)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-24 18:00:38

DLA KURAŻU się pisze

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz