Jak zrobić pizzę?

27 Kwietnia 2009

Gdy najdzie cię ochota na tę włoską przekąskę, zamiast zamawiać, zrób ją sama! To proste!

Jak zrobić pizzę?

Pizza prawdopodobnie pojawiła się już 3000 lat temu! Z czasem bardzo się zmieniła i dziś jest jednym z najpopularniejszych specjałów kuchni włoskiej. Jeśli dotychczas, gdy nachodziła cię na nią ochota, dzwoniłaś do pobliskiej pizzerii, najwyższa pora nauczyć się piec ją w zaciszu własnego domu. To proste!

Składniki:

  • pół kilograma mąki,
  • pół kostki drożdży,
  • szklanka letniej wody,
  • płaska łyżeczka soli,
  • dwie łyżeczki cukru,
  • przyprawa do pizzy,
  • zioła prowansalskie,
  • ketchup,
  • koncentrat pomidorowy,
  • ser.

Przygotowanie:

Wymieszaj drożdże, odrobinę soli, cukier oraz połowę porcji wody i odstaw na kwadrans. Następnie do miski wsyp mąkę, resztę soli, wlej wodę, drożdże i wyrób ciasto. W razie potrzeby dosyp mąki. Ciasto ułóż na blasze, posmaruj mieszanką koncentratu i ketchupu, po czym posyp serem. Piecz przez 10 - 15 minut w temperaturze 220 stopni. Posyp ziołami. Możesz pokroić w plasterki świeże pomidory i rozłożyć na gorącej pizzy przed jej podaniem.

Zobacz także:

Przepis na sorbet różany

Przepis na… idealną miłość

Strony

Komentarze (114)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-16 19:17:45

Jak chcesz zjeść pizzę a nie chce Ci się robić zamów -.-

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-13 09:18:55

Daje minut, bo mi gofry wyszły :-/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-11 22:33:40

chcialbym zjesc pizze ale niechce mi sie zrobic :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-06 11:32:28

no tak ciągle pisze o tym samym!!! HMMM chyba ma coś z główą!!!!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-06 11:29:25

kogo to obchodzi że masz 22 lata i za rok wyznaczona datę ślubu ??.Ja generalnie mam to w dupie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-07-06 12:13:14

siedzę właśnie przed komputerem i jem pizze właśnie z tego przepisu jest pyszna :) Radziłabym dodać więcej dodatków (np. kukurydza, szynka papryka itp.) ja dodałam swoje dodatki. a przyprawy dodać mieszając ketchup z przecierem bo wtedy równo się rozprowadzą i nie ma ryzyka że tu sypie się więcej a tam mniej :)) Ogólnie polecam i pozdrawiam :))

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-05-23 19:45:00

świetny przepis!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-05-16 20:45:00

nie radziłabym dodawac jajko bo wtedy ciasto robi sie twarde, a powinno byc lekkie i puszyste.Aby miec taki efekt nalezy po wyrobieniu ciasta odstawic je na ok 20 min, w tym czasie rozgrzac b.mocno piekarnik i blaszke, na gorącą blache rozwałkowac ciasto dac składniki i wsadzic do rozgrzanego piekarnika.Piec 15 min w max temperaturze.A oto mój przepis na ciasto: 1/4 kg mąki, 1/5 szkl.mleka, 1/3 szklanki letniej wody, grudka drożdzy wielkosci orzecha włoskiego, łyżeczka cukru, szczypta soli. W naczyniu wymieszac mleko, wode, cukier i drozdze, posypac odrobiną mąki i odstawic na 20 min.Na powierzchni powinny pokazac sie bąbelki świadczące o tym ze drozdze rozpoczęły swoją pracę.Potem na stolnicy wyrobic ciasto, mąkę łączymy z drożdzami i szczyptą soli, dalej robimy tak jak juz wyzej pisałam:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-01 20:58:13

tak tak czytałam o tym przepisie a teletygodniu też napewno wypróbuję

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-05-08 17:30:00

Spróbuje spróbuje. ; ] mam nadzieje że będzie pyszna.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-05-07 20:21:00

boun apapetit

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz