Jak zrobić dobrą pastę migdałową? (Świetny dodatek do lekkiego penne z serem kozim)

12 Grudnia 2012

Gdy najdzie cię ochota na coś dobrego, po prostu ugotuj makaron i ją dodaj!

Pasta migdałowa

Pasta migdałowa to świetna alternatywa dla pesto. Jest lżejsza i można ją doprawiać na milion sposobów. Dodatek koziego serka sprawia, że całość jest bardziej kremowa i nie wymaga dosypywania parmezanu albo innego tłustego sera.

Potrzebujesz: 2 ząbki czosnku, 1 pęczek natki pietruszki, 50 g blanszowanych migdałów (mogą być płatki), 200 g kremowego koziego serka, 3 łyżki oliwy, sok i skórka z cytryny, 500 g makaronu penne

1. Czosnek utrzyj ze szczyptą soli morskiej w moździerzu. Dodaj posiekaną natkę i ucieraj, aż uzyskasz gruboziarnistą pastę. Dodaj migdały i tłucz, aż zrobi się pasta. Przełóż do miski. Dodaj serek i oliwę. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny.

2. Makaron ugotuj. Odcedź zostawiając odrobinę wody. W garnku wymieszaj makaron i pastę, dolej trochę wody spod makaronu. Przed podaniem oprósz chilli lub miętą. 

źródło: BOSKA!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (6)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-12 23:31:05

nie do końca jasny przepis ;/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-12 17:28:35

bardzo fajne, muszę spróbować.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-12 14:32:07

a gdzie mięso?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-12 15:35:02

hahaha! kocham cie!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-12 01:02:55

z czym to sie je ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-12 10:09:54

napisali w tytule, że z makaronem

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1