Nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy? W takim razie koniecznie przygotuj pyszny deser z serka mascarpone, który idealnie pasuje do aromatycznego napoju. Rozpływająca się w ustach słodycz to doskonały pomysł na przyjemne popołudnie.
Zaproś gości i delektujcie się smakiem. Gwarantujemy, że te desery znikną ze stołu tak samo szybko, jak się na nim pojawiły!
Ten przysmak można przygotować zarówno latem, kiedy świeżych truskawek jest pod dostatkiem, jak i zimą – kiedy dostępne są tylko mrożonki. W obu wersjach będzie równie smaczny.
Składniki:
- serek mascarpone (250 g)
- pokruszone herbatniki
-300 ml śmietany 30%
-1 łyżka cukru pudru
Sos truskawkowy:
-600 g truskawek
-3 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Sos truskawkowy: Truskawki wkładamy do niedużego garnka i lekko rozgniatamy widelcem. Dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Zagotowujemy, studzimy. Pokruszone ciastka wsypujemy na dno pucharków. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy mascarpone, 1 łyżkę cukru pudru i mieszamy. Na ciastka układamy na przemian sos truskawkowy i śmietanę z mascarpone.
Źródło: www.mgotuje.pl
Fot. Thinkstock
Składniki:
120 g miękkiego masła
100 g drobnego cukru
kilka kropli ekstraktu waniliowego
1 jajko
40 ml mleka
120 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem do smaku
maliny i listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę. Wciąż ubijając, dodać jajko i mleko.
Na końcu wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Formę do muffinków wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i delikatnie oprószyć mąką.
Do każdego dołka wkładać porcję ciasta.
Wstawić do piekarnika, piec ok. 20-25 minut – po ok. 15 minutach trzeba sprawdzić stopień upieczenia. Gotowe muffinki są złotobrązowe.
Po upieczeniu ostudzić, smarować mascarpone, dekorować malinami i listkami mięty.
Źródło: durszlak.pl
Fot. Thinkstock
Składniki:
- około 300g jagód (mogą być inne owoce)
- 150g okrągłych biszkoptów
- 2 łyżki cukru
- 150ml śmietany kremówki 30%
- 250g serka mascarpone
- szklanka kawy rozpuszczalnej, ostudzona (bez cukru!)
Przygotowanie:
Jagody myjemy, zalewamy kawę i odstawiamy do ostygnięcia.
Serek mascarpone miksujemy z cukrem, a następnie w innej misce miksujemy śmietankę kremówkę i dodajemy ją do serka, razem mieszamy łyżką.
Wykładamy w szklance biszkopty, które wcześniej maczamy w wystudzonej kawie, na to zmiksowany serek ze śmietanką i jagody. I tak kilka warstw!
Źródło: mytaste.pl
Genialny przepis na pizzę w filiżance. Smakuje jak prawdziwa!
Fot. Thinkstock
Składniki:
• 250g mascarpone
• 1 galaretka z owoców leśnych
• puszka ananasów w plastrach
Przygotowanie:
Galaretkę z owoców leśnych rozpuszczamy, odlewamy jedną trzecią i mieszamy tę częśc z mascarpone. Wlewamy do filiżanek i czekamy aż stężeje. Na to wlewamy połowę galaretki, czekamy aż delikatnie się zetnie, wlewamy pozostałą galaretkę i kładziemy plaster ananasa. Wstawiamy do lodówki na 2h.
Źródło: bibliasmakow.pl
Fot. Thinkstock
Składniki:
125 g mascarpone
100 ml śmietany kremówki
łyżka cukru pudru
kilka ciasteczek (makowe)
2 banany
płatki kokosa
dekoracje z białej czekolady
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, a następnie wymieszać z mascarpone.
Ciasteczka utłuc na proszek, banana pokroić w plasterki.
Na dno kieliszków wysypać trochę ciasteczkowego pyłu, następnie kilka plasterków banana (kilka przyłożyć do brzegu szklanki).
Masę śmietanową przełożyć do szprycy, część wycisnąć na banany.
Powtórzyć warstwy: ciasteczka, banany, masa śmietanowa.
Wierzch ozdobić płatkami kokosa, czekoladkami.
Źródło: dusiowakuchnia.pl