Jak upiec wielkanocny mazurek?

31 Marca 2010

Mazurek to tradycyjne, kruche polskie ciasto, które piecze się w okresie Wielkanocy. Jest nie tylko pysznym, słodkim smakołykiem, ale i dekoracją naszych stołów. My prezentujemy dwa proste przepisy!

wielkanocny mazurek

Mazurek to tradycyjne, kruche polskie ciasto, które piecze się w okresie Wielkanocy. Jest nie tylko pysznym, słodkim smakołykiem, ale i dekoracją naszych stołów. Poniżej dwa proste przepisy.

Mazurek śliwkowy

Składniki do ciasta:

  • 40 dag mąki,
  • 30 dag masła,
  • 10 dag cukru pudru,
  • dwie torebki cukru waniliowego,
  • 3 żółtka,
  • szczypta soli.
  •  

    Składniki wierzchu:

  • 15 dag śliwek kalifornijskich,
  • 150 ml likieru migdałowego,
  • 30 dag powideł śliwkowych,
  • torebeczka prażonych płatków migdałowych (lub zwykłe migdały do dekoracji).
  • Przygotowanie:

    Najpierw zajmij się ciastem. Nożem posiekaj mąkę, masło, cukier puder oraz cukier waniliowy, dodaj żółtka, sól i zagnieć całość. Ciasto zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Po wyjęciu podziel je na dwie części, niech jedna będzie nieco większa - rozwałkuj ją i włóż do formy (uprzednio nasmarowanej masłem). Brzegi ciasta powinny być wysokie na około 3 cm. Należy je piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

    Teraz zajmij się wierzchnią  częścią mazurka. Suszone śliwki pokrój np. w paseczki i zalej na godzinę likierem, aby stały się miękkie oraz aromatyczne. Na upieczone ciasto wyłóż śliwki i powidła, a drugą  część rozwałkuj, pokrój w paski, po czym ułóż z nich kratkę na wierzchu mazurka. Posmaruj je białkiem jajka, aby apetycznie się zarumieniły i wstaw na 15 minut do piekarnika (temp. 200 stopni). Gdy ciasto wystygnie, udekoruj je migdałami.

    Mazurek migdałowy

    Składniki:

  • 45 dag obranych migdałów,
  • 45 dag cukru,
  • 1/3 szklanki białek.
  • Przygotowanie:

    2/3 migdałów zmiel i utrzyj w makutrze wraz z połową porcji cukru. Do tego dodaj białko i dobrze wymieszaj. Otrzymasz gładką, dość gęstą masę. Wyłóż ją  na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 40 minut.

    Pozostałą część cukru roztop w garnuszku (wraz z łyżeczką wody) na karmel i wymieszaj z resztą posiekanych migdałów. Cały mazurek oblej polewą, a gdy wystygnie, pokrój na kawałki.

    Krystyna Podolska

    Zobacz także:

    Czy hamburger może być dietetyczny?

    Może! Poznaj domowe przepisy na dietetyczne hamburgery i hot dogi, które smakują lepiej niż w barze szybkiej obsługi!

    Dietetyczny zegar biologiczny

    Wsłuchaj się w rytm swojego ciała i dostosuj do niego swój sposób żywienia.

    Strony

    × Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
    Komentarze (33)
    ocena
    5/5

    Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Opcjonalnie

    Ocena artykułu 1-5

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

    Anonim
    (Ocena: 5)
    2011-03-26 13:06:37

    napewno zrobie na święta mazyrek migdałowy. tamta wypowiedż to pomyłka. elo

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2011-03-26 13:04:14

    napewno zrobię na święta mazurek śliwkowy. elo

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-04-09 20:35:53

    Najlepszy jest mazurek z kajmakiem. Ciasto jak wyżej, cienko smarujemy na blasze i 20 min w piekarniku. Jak ostygnie smarujemy masą kajmakową (albo gotowanym mlekiem słodzonym w puszce) i na to płatki migdałowe... Pycha!

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-04-02 19:50:53

    Polecam darmowy konkurs dla każdego! Jest on w stylu lotto. Do tego bardzo atrakcyjne nagrody miedzy innymi aparaty cyfrowe, laptopy, konsole, ciuchy, kosmetyki, prostownice, telefony, ipody i wiele innych. :) 123konkurs.pl/pl/partnersprogram/50737.html

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-03-31 22:23:03

    Polecam bardzo fajny darmowy konkurs coś w stylu lotto :)Bardzo atrakcyjne nagrody typu bizuteria, kosmetyki, telefony, ipody, laptopy, ciuchy, bony, zabawki, konsole i inne! 123konkurs.pl/pl/partnersprogram/50737.html

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-03-31 19:25:40

    Jakie wy problemy robicie dziewczyny... Co za różnica waniliowy czy wanilinowy, ogólnie jest przyjęte i wszyscy mówią WANILIOWY. Może zamiast pokazywać jakie to jesteście fajne skomentujecie artykuł? Nagle wszystkie polonistki się znalazły... ;/

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2012-03-30 10:50:11

    nie chodzi o jezyk polski ale o fakt ze wanilia jest naturalna przyprawa a wanilina to syntetyczny zapach podobny do wanili :) wiec jednak jest różnica

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-03-31 14:50:02

    Szkoda że na zdjęciu jest ciasto marchewkowe mało popularne w Polsce...

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-03-31 13:49:45

    to nie jest cukier waniliowy tylko waNILINOwy .... zobaczcie sobie na opakowaniu :P

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-03-31 14:57:20

    Gdyby nie demotywatory to nikt by nie zauważył :D

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-03-31 15:17:06

    nie powiedzialabym :p

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-03-31 15:17:30

    nie powiedzialabym ...

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-03-31 15:27:05

    ale jest też przecież cukier waniliowy, jest on tylko sporo droższy od wanilinowego..

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-03-31 16:17:41

    oczywiście, że jest!! Jest to cukier do którego się wrzuca laski wanilii,a do tego drugiego jakiś tam ekstrakt, ale one wiedza przecież wszystko więc jak to można zwrócić uwagę na coś prostakowi.

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-03-31 12:16:23

    a zdjęcie ciasta marchewkowego to w jakim celu?

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-03-31 13:44:59

    To ozdoba na ciasto? Czaisz już? :P

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-03-31 14:50:55

    ciasto marchewkowe jest ozdobą na ciasto. czaję.

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-03-31 09:43:56

    eee, dużo składników trzeba mieć - iść do sklepu

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz