Wyniki najnowszych badań Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych są oburzające. Tak zwane "soki ekologiczne", chlubiące się sloganem „świeżo wyciskane”, „naturalne” i „bez cukru” są w rzeczywistości rozcieńczonym koncentratem, powstałym z pasteryzowanych półproduktów.
Żaden sok z przeanalizowanej przez Inspekcję partii, nie był uzyskany metodą tradycyjną! Co ciekawe każdy napój pachniał, wyglądał i smakował idealnie - co do tego nie było zastrzeżeń. Zatem rodzi się pytanie o to, co się ukrywa w składzie, skoro efekt jest tak dobry?
Wygląda na to, że producenci zatajają przed klientem kompromitujące informacje o konserwantach i mieszanicnach aminokwasów, wypełniajacych kartonik. Z Rocznika Państwowego Zakładu Higieny można dowiedzieć się o metodach fałszowania soków. Do częstych oszustw w tej branży należy "wzbogacanie" smaku przez dodawanie mieszaniny cukru inwertowanego z trzciny lub buraków cukrowych oraz wysoko fruktozowego syropu z inuliny.
Bardzo często nektar pochodzi z melasy cytrusowej, która jest rezultatem wyciskania skórek, tymczasem etykieta głosi, że napój wyszedł z miąższu zdrowych i dojrzałych owoców. Kolejne zafałszowanie polega na mieszaniu tańszych soków z droższymi, np. soku jabłkowego z gruszkowym przy jednoczesnej deklaracji na opakowaniu, że wszystko pochodzi z jednego typu owoców.
Nie istnieje praktycznie żaden środek spożywczy, który nie mógłby być zafałszowany lub podrobiony. Smutna wiadomość jest taka, że jeśli chcemy wiedzieć, co jemy i pijemy to musimy wszystko przyrządzać samemu.
Maja Kostrzewa
Zobacz także:
Odchudzajace hamburgery! Dietetyczny fast food wchodzi do Polski
Już niedługo w Polsce ma szansę pojawić się szwedzki fast food Max, który oferuje dietetyczne dania!
Jogurty poprawiajace odporność i trawienie to oszustwo!
Jeśli kupujesz jogurty probiotyczne, żeby wzmocnić organizm lub poprawić trawienie, dajesz się oszukać!