Jak powinny być ustawione rzeczy w lodówce?

Świeżość, smak i jakość żywności zależy od tego, w jaki sposób je przechowujesz. Dlatego jeszcze dzisiaj zrób rewolucję w lodówce!
Jak powinny być ustawione rzeczy w lodówce?
09.07.2010

Prawidłowo przechowywane jedzenie wolniej się psuje i lepiej smakuje. Co najważniejsze,nie rozwijają się na nim szkodliwe dla zdrowia bakterie oraz mikroorganizmy. Poniżej schemat, który pomoże uporządkować twoją lodówkę i zapewni ci najwyższą jakość przygotowywanych potraw!

GÓRNA PÓŁKA - Najwyżej trzymaj wodę, soki i napoje, przetwory oraz dżemy i powidła.

ŚRODKOWA PÓŁKA - Tu układaj sery, wędlinę (w woskowanym papierze), mleko, kefiry, jogurt, twarożki, ciasta oraz masło w ciemnym pojemniku (inaczej zjełczeje pod wpływem ostrego światła). Na tym poziomie przechowuj również garnki z gotowymi domowymi potrawami.

DOLNA PÓŁKA - Tuż nad szufladami, gdzie jest najzimniej, bez obaw możesz przechowywać mięso oraz ryby.

DRZWI - To idealne miejsce na olej, dżemy, przetwory, przyprawy, soki w kartonach, sosy wbutelkach oraz jajka.

SZUFLADY - Zmieszczą się w nich warzywa i owoce. To również doskonały schowek na twarde sery w pojemnikach, które smakowicie tu dojrzeją.

Triki i pułapki:

1. Kup specjalny odświeżacz do lodówki, który zneutralizuje przykry zapach sera, mięsa czy ryb. Dla lepszej skuteczności umieść go na półce drzwi.

2. Produkty o szczególnie nieprzyjemnym zapachu (np. czosnek) trzymaj w oddzielnych, zamykanych pudełkach.

3. Garnki i naczynia, w których przechowujesz gotowe obiady, zamykaj przy pomocy pokrywki.

4. Zawsze upewnij się, że drzwi od lodówki są szczelnie zamknięte, a latem zwiększ temperaturę chłodzenia.

5. Nie pakuj jedzenia w plastikową folię, ponieważ nie przepuszcza powietrza i pary wodnej, przyspieszając rozwijanie się pleśni.

6. Jeśli chcesz zaoszczędzić miejsca w lodówce, zaopatrz ją w specjalne maty do układania butelek. Równocześnie pamiętaj, że aby zapewnić swobodny przepływ powietrza we wnętrzu lodówki, nie należy jej przeładowywać.

7. Niektóre zielone warzywa – szczególnie szpinak, sałatę i szczypiorek – należy owinąć mokrym papierem, który zapobiegnie ich wysychaniu.

Pamiętaj, że sałaty nie można przechowywać w foliowych workach. Bez dostępu powietrza azotany na młodych liściach sałaty mogą zmienić się w groźne dla zdrowia azotyny.

Nina Drzewiecki

Zobacz także:

Kompaktowa kuchnia dla singla

Składa się z lodówki, dwupalnikowej kuchenki, zlewu z baterią oraz trzech szuflad. Coś dlasingli, którzy nie lubią gotować, a na kuchnię wolą… popatrzeć!

Co powinno znaleźć się w każdej lodówce?

Dowiedz się, co niedrogiego powinnaś zawsze mieć w lodówce, aby nigdy nie zaskoczyła cięniespodziewana wizyta znajomych!

Polecane wideo

Komentarze (22)
Ocena: 4.82 / 5
gość (Ocena: 1) 18.11.2020 16:26
JAKIEŚ GUWNO
odpowiedz
Joanna (Ocena: 5) 11.06.2013 20:12
Zdumiewa mnie, jak wielkie ludzie mają zapotrzebowanie na nieżyczliwość. Nie trzeba tu "mohera", nie trzeba geja, nie trzeba Żyda... Każdy inny powód (i każdy brak powodu) jest równie dobry, żeby kogoś wyszydzić i wetknąć mu szpilkę. Wystarczy artykulik o tym, jak przechowywać rzeczy w lodówce.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 18.07.2010 21:34
odswiezac do lodowki na pewno kupie. ale reszta artukulu.. yyyy
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.07.2010 21:03
brawo! pani nina chyba nie uwzględniła, że niektórzy mają zamrażarkę NAD lodówką. najzimniej jest w najbliższym sąsiedztwie zamrażarki- to chyba oczywiste. a czosnek faktycznie nie śmierdzi, chyba, że pani nina najpierw go kroi/sieka/wyciska i w takiej postaci przechowuje. kto ją tam wie.
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 10.07.2010 16:17
co za idiotyczny artykol!!!!! Czosnek sam od siebie nie smierdzi, chyba go pisala jakas malolata ktora nie pros=wadzi sama domu, tylko wyjada z lodowki mamusi
odpowiedz

Polecane dla Ciebie