Jak powinny być ustawione rzeczy w lodówce?

09 Lipca 2010

Świeżość, smak i jakość żywności zależy od tego, w jaki sposób je przechowujesz. Dlatego jeszcze dzisiaj zrób rewolucję w lodówce!

Jak powinny być ustawione rzeczy w lodówce?

Prawidłowo przechowywane jedzenie wolniej się psuje i lepiej smakuje. Co najważniejsze,nie rozwijają się na nim szkodliwe dla zdrowia bakterie oraz mikroorganizmy. Poniżej schemat, który pomoże uporządkować twoją lodówkę i zapewni ci najwyższą jakość przygotowywanych potraw!

GÓRNA PÓŁKA - Najwyżej trzymaj wodę, soki i napoje, przetwory oraz dżemy i powidła.

ŚRODKOWA PÓŁKA - Tu układaj sery, wędlinę (w woskowanym papierze), mleko, kefiry, jogurt, twarożki, ciasta oraz masło w ciemnym pojemniku (inaczej zjełczeje pod wpływem ostrego światła). Na tym poziomie przechowuj również garnki z gotowymi domowymi potrawami.

DOLNA PÓŁKA - Tuż nad szufladami, gdzie jest najzimniej, bez obaw możesz przechowywać mięso oraz ryby.

DRZWI - To idealne miejsce na olej, dżemy, przetwory, przyprawy, soki w kartonach, sosy wbutelkach oraz jajka.

SZUFLADY - Zmieszczą się w nich warzywa i owoce. To również doskonały schowek na twarde sery w pojemnikach, które smakowicie tu dojrzeją.

Triki i pułapki:

1. Kup specjalny odświeżacz do lodówki, który zneutralizuje przykry zapach sera, mięsa czy ryb. Dla lepszej skuteczności umieść go na półce drzwi.

2. Produkty o szczególnie nieprzyjemnym zapachu (np. czosnek) trzymaj w oddzielnych, zamykanych pudełkach.

3. Garnki i naczynia, w których przechowujesz gotowe obiady, zamykaj przy pomocy pokrywki.

4. Zawsze upewnij się, że drzwi od lodówki są szczelnie zamknięte, a latem zwiększ temperaturę chłodzenia.

5. Nie pakuj jedzenia w plastikową folię, ponieważ nie przepuszcza powietrza i pary wodnej, przyspieszając rozwijanie się pleśni.

6. Jeśli chcesz zaoszczędzić miejsca w lodówce, zaopatrz ją w specjalne maty do układania butelek. Równocześnie pamiętaj, że aby zapewnić swobodny przepływ powietrza we wnętrzu lodówki, nie należy jej przeładowywać.

7. Niektóre zielone warzywa – szczególnie szpinak, sałatę i szczypiorek – należy owinąć mokrym papierem, który zapobiegnie ich wysychaniu.

Pamiętaj, że sałaty nie można przechowywać w foliowych workach. Bez dostępu powietrza azotany na młodych liściach sałaty mogą zmienić się w groźne dla zdrowia azotyny.

Nina Drzewiecki

Zobacz także:

Kompaktowa kuchnia dla singla

Składa się z lodówki, dwupalnikowej kuchenki, zlewu z baterią oraz trzech szuflad. Coś dlasingli, którzy nie lubią gotować, a na kuchnię wolą… popatrzeć!

Co powinno znaleźć się w każdej lodówce?

Dowiedz się, co niedrogiego powinnaś zawsze mieć w lodówce, aby nigdy nie zaskoczyła cięniespodziewana wizyta znajomych!

Strony

Komentarze (22)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Joanna
(Ocena: 5)
2013-06-11 20:12:09

re: Jak powinny być ustawione rzeczy w lodówce?

Zdumiewa mnie, jak wielkie ludzie mają zapotrzebowanie na nieżyczliwość. Nie trzeba tu "mohera", nie trzeba geja, nie trzeba Żyda... Każdy inny powód (i każdy brak powodu) jest równie dobry, żeby kogoś wyszydzić i wetknąć mu szpilkę. Wystarczy artykulik o tym, jak przechowywać rzeczy w lodówce.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-18 21:34:35

odswiezac do lodowki na pewno kupie. ale reszta artukulu.. yyyy

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-11 21:03:43

brawo! pani nina chyba nie uwzględniła, że niektórzy mają zamrażarkę NAD lodówką. najzimniej jest w najbliższym sąsiedztwie zamrażarki- to chyba oczywiste. a czosnek faktycznie nie śmierdzi, chyba, że pani nina najpierw go kroi/sieka/wyciska i w takiej postaci przechowuje. kto ją tam wie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-16 12:23:18

Nie, nie :) Najzimniej jest na dole, bo lodówka grzeje się od światełka. a światełko jest zazwyczaj na górze. No i oczywiście ciepło zawsze leci w górę .. :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-10 16:17:06

co za idiotyczny artykol!!!!! Czosnek sam od siebie nie smierdzi, chyba go pisala jakas malolata ktora nie pros=wadzi sama domu, tylko wyjada z lodowki mamusi

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-10 08:31:33

A co z sałatą, jeśli nie można w foliowych torebkach trzymac?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-09 22:38:22

"masło w ciemnym pojemniku (inaczej zjełczeje pod wpływem ostrego światła)." a od kiedy w lodowce swieci sie swiatlo? naturalnie pomijajac moment, gdy jest otwarta. Watpie, zeby tyle swiatla 'zniszczylo' maslo. Co za bzdety...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-09 23:45:50

haha padłam ! :D może papilot myśli, że w lodówce światło nigdy nie gaśnie :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-09 18:36:42

ach zeby moja lodowka chociaz w polowie byla tak zapelniona jak ta na zdjeciu ;D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-09 13:23:02

rodzaj mięsa czy ryb !!!!!! xD Tam powinna być przerwa :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-09 12:56:31

co to jest za rodzaj mięsa czyryb?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-09 15:43:45

Ale się czepiacie : /

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-09 12:25:18

na górnej u mnie by nie zmieściły się soki ani napoje wiec są postawione w drzwiach.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz