Jak jeść mule?

21 Stycznia 2016

Masz ochotę skosztować ten przysmak? Dowiedz się, jak go jeść i jak przyrządzać!

mule

Owsianka, kanapki, zapiekanki… Z pewnością na co dzień sięgasz po potrawy tego typu, jednak raz na jakiś czas warto skusić się na coś bardziej wykwintnego. Na przykład na… mule. Można z nich przyrządzić wiele smakowitych dań, które zachwycą nie tylko ciebie, ale również twoich gości!

Czym są mule?

Inna nazwa muli to omułki. Są to słodko- i słonowodne mięczaki, charakteryzujące się owalną skorupką i mięsistym wnętrzem. Nie wszystkie można jednak jeść. Obecnie przyrządzanych jest jedynie 17 gatunków muli – i to one mają najwspanialsze walory smakowe.

Omułki nie są kulinarnym wymysłem XXI wieku. Spożywano je już w czasie II wojny światowej jako zamiennik mięsa, którego wówczas brakowało. Francuzi uwielbiają jeść je w wersji pieczonej, Holendrzy z kolei łączą je z frytkami. Włosi natomiast przyrządzają z nich dania makaronowe.

Gdzie kupić mule?

Mięso muli stosunkowo szybko ulega zepsuciu, a zatem należy je spożywać jak najszybciej. Najsmaczniejsze są te świeże – upewnij się jednak, czy mają zamknięte skorupki. W przeciwnym wypadku nie wolno ich jeść.

Jeżeli obawiasz się, że zakupione przez ciebie omułki będą nieświeże, zdecyduj się na mule mrożone. Mają co prawda nieco gorszy smak, ale ich zaletą jest to, że nie będziesz musiała ich oczyszczać. Mule bez problemu kupisz w dużych, znanych delikatesach.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (1)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2016-03-04 12:05:11

re: Jak jeść mule?

Z masełkiem czosnkowym mogą być ale żeby tak się nimi zajadać, nie koniecznie:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1