Grillowana kapusta z pikantnym sosem limonkowym (Idealna dla wielbicieli wyrazistych smaków)

18 Stycznia 2013

Przygotowanie tej potrawy zajmie Ci zaledwie kilka minut.

grillowana kapusta

Masz kapustę? Świetnie! Koniecznie wypróbuj ten przepis. Nie ma chyba prostszego dania. Przygotowanie tej potrawy zajmie Ci zaledwie kilka minut. Martwisz się, że nie posiadasz w domu elektrycznego grilla? Spokojnie! Do przyrządzenia tej smakowitej przekąski wystarczy również piekarnik. A więc, do dzieła...

Grillowana kapusta z pikantnym sosem limonkowym (źródło: thekitchn.com)

Składniki:

1 średniej wielkości główka kapusty zielonej, sok z trzech limonek, 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin, 2 ząbki czosnku, kilka liści kolendry, sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Posiekany czosnek, oliwę z oliwek oraz wszystkie przyprawy połącz ze sobą i zmiel na jednolitą masę w blenderze.

Usuń 2-3 największe wierzchnie liście kapusty, następnie pokrój ją na 8 równych części.

Tak przygotowane warzywo wyłóż na dobrze rozgrzany ruszt. Piecz z każdej strony przez około 5-7 minut, aż krawędzie liści lekko ściemnieją.

Zrumienioną kapustę wyłóż na talerz i polej przygotowanym wcześniej sosem.

Smacznego!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (3)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-18 10:14:36

kapusta wygląda na zwęgloną. niezbyt apetyczne.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-18 10:05:09

no ciekawe jak to smakuje, ten sos wyglada obiecująco

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1