Polacy uwielbiają grillować – podobno co roku w naszym kraju odbywa się około 30 milionów takich spotkań. Jeśli jednak grillowanie kojarzy ci się z pałaszowaniem tłustej kiełbasy w towarzystwie jasnego piwa, pora to zmienić. Grillować można bowiem chude mięso czy ryby, które tak przyrządzone będą smakowały wyśmienicie. Warto dodawać również sporo warzyw do takich dań. Uważaj na tuczące marynaty – lepiej moczyć mięso w jogurcie naturalnym i ziołach. Poza tym pamiętaj, że mięso z grilla ma mniej tłuszczu od tego podanego prosto z patelni. Gotowa? Oto nasze przepisy na zdrowe i smakowite dania z grilla.
Składniki: około 10 skrzydełek kurczaka, 4 duże ząbki czosnku, 500 g jogurtu naturalnego, 4-5 łyżek soku z cytryny, 5 łyżek oliwy z oliwek, pół łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz
Wykonanie: skrzydełka kurczaka umyć, osączyć z wody i ułożyć w naczyniu. Przygotować sos – obrany czosnek rozetrzeć z solą i pieprzem, dodać jogurt naturalny, sok z cytryny, ostrą paprykę i oliwę, a następnie wszystko dobrze wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać skrzydełka. Odstawić na co najmniej dwie godziny, najlepiej do lodówki. Po tym czasie wyjąć je z marynaty, dokładnie osączyć i piec na grillu przez około 10 minut z obu stron.
Składniki: 1-2 kg świeżej ryby (karp, pstrąg, makrela), 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka dowolnych ziół (koperek, tymianek, estragon), pieprz
Wykonanie: rybę oczyścić, umyć, osuszyć, a następnie naciąć w kilku miejscach. Z pozostałych składników przygotować marynatę. Oczyszczoną i ponacinaną rybę zanurzyć w marynacie na około godzinę. Potem ułożyć rybę na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Grillować przez około 30 minut. W trakcie pieczenia rybę obracać i smarować marynatą. Najlepiej smakuje z warzywną surówką.
Składniki: kilka dojrzałych bananów, gorzka czekolada, dowolne bakalie (rodzynki, orzechy, żurawina)
Wykonanie: banany umyć, osuszyć, poobcinać końcówki. Przekroić wzdłuż (ale nie obierać). Każdą połówkę szpikować bakaliami i kawałkami czekolady. Położyć na grillu i piec aż czekolada się rozpuści.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Sałatki z całego świata: Kreatywne połączenia smaków, które polubisz! 10 PRZEPISÓW
Wprowadź trochę urozmaicenia do swojej kuchni.
Specjały kuchni angielskiej: Ryba z frytkami, befsztyk z cebulą, sponge cake, triffle & inne
Oto prawdziwe pyszności.
Składniki: 2 kolby kukurydzy, po 2 łyżki masła i posiekanej natki pietruszki, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie: usunąć zewnętrzne liście kukurydzy, pozostawiając kilka liści najbliżej otaczających kolby. Kukurydzę umyć, odsunąć na chwilę liście i posypać kolby solą oraz pieprzem. Ponownie otulić kolby liśćmi i ułożyć na ruszcie (na średnim ogniu). Następnie grillować po 15-20 minut z każdej strony aż ziarna kukurydzy zrumienią się i lekko zbrązowieją. W połowie grillowania odwinąć liście otulające kolbę, odsłaniając ziarna, tak aby również się zrumieniły. Przygotować masło pietruszkowe – miękkie masło starannie wymieszać z natką. Doprawić solą i pieprzem. Gotową kukurydzę zdjąć z rusztu, oderwać liście i ułożyć na półmisku. Posmarować masłem pietruszkowym: można je również podać w oddzielnej miseczce.
Składniki: długa bagietka, pół kostki masła, kilka ząbków czosnku, sól
Wykonanie: bagietkę pokroić na kromki (można pod kątem, aby skórka była ścięta). Czosnek obrać, rozetrzeć ze szczyptą soli i połączyć z masłem. Utrzeć. Pokrojoną bagietkę cienko posmarować tak przygotowanym masłem czosnkowym. Piec na grillu po 2-3 minuty z każdej strony.
Składniki: 30 dag filetów z łososia, 25 dag miąższu obranego ananasa (ewentualnie może być ananas w plastrach), 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki, na glazurę – mała cebula, 4 ząbki czosnku, 30 ml białego octu winnego, łyżeczka posiekanej papryczki chili, 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego), szczypta soli, na sos – kubeczek jogurtu naturalnego, pół cytryny
Wykonanie: z łososia zdjąć skórę, a następnie umyć go i dobrze osuszyć. Pokroić w kostkę i nadziać na szaszłyki. Ananasa również osączyć i pokroić w kostkę tej samej wielkości – nadziewać naprzemiennie z łososiem. Przygotować glazurę: czosnek (w łupinach) oraz obraną i przepołowioną cebulkę zrumienić na patelni. Następnie czosnek obrać i razem z cebulą, papryczką chili, cukrem, octem winnym i solą zmiksować lub zblenderować. Taką glazurą posmarować szaszłyki. Szaszłyki grillować na dość dużym ogniu z każdej strony przez dwie minuty (aż łosoś się zrumieni, a soki wyparują). Przygotować sos – jogurt wymieszać z wyciśniętym sokiem z cytryny i startą skórką (wcześniej sparzoną). Gotowe szaszłyki posypać posiekaną natką pietruszki i podawać gorące z sosem jogurtowo-cytrynowym.
Składniki: 60 dag polędwicy, łyżka musztardy, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, sól
Wykonanie: musztardę wymieszać z dwoma łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Mięso umieścić na ruszcie, polać sosem przygotowanym z musztardy i odstawić minimum na pół godziny, by wszystko się „przegryzło”. Następnie grillować mięso, polewając je oliwą.