Gotowanie na parze: Jak wyczarować zdrowe pyszności na rodzinny obiad? (PRZEPISY)

12 Maja 2012

Gotowanie na parze to najzdrowsza metoda przygotowywania potraw.

Warzywa

Koniec smażenia na tłuszczu czy gotowania we wrzątku, które pozbawia warzyw witamin. Potrawy przygotowywane na parze mają lepszy smak oraz wygląd – i nie wymagają nadmiernego przyprawiania. Można zrezygnować nawet z soli. Warzywa przygotowane w ten sposób są pełniejsze w smaku, pozostają jędrne, chrupkie, nie są wysuszone i nie nasiąkają wodą. Gotując na parze, pamiętaj, że produkty nie mogą stykać się z wodą i należy włożyć je do koszyczka, dopiero gdy woda się zagotuje i wydzieli się para. Pamiętaj, by zmniejszyć siłę ognia; woda nie może się zbyt gwałtownie gotować. Naczynie musi być szczelnie zakryte.

Warzywa zapiekane z parmezanem

Składniki: dowolne warzywa, np., ziemniaki, kalafior, brokuły, marchewka, burak, seler, kalarepka, cukinia, bakłażan, cebula, szparagi, świeżo starty parmezan lub ulubiony żółty ser, oliwa z oliwek, sól

Wykonanie: warzywa obrać, pokroić na mniejsze części i ugotować na parze (do wody dodać sól) na półtwardo – ziemniaki trzeba gotować przez 15-20 minut i w czasie ich gotowania dorzucać kolejne warzywa: marchewkę, seler, kalarepkę, cebulę, kalafiora, brokuły, a na końcu szparagi, którym wystarczą trzy minuty gotowania. W tym czasie przygotować szerokie naczynie żaroodporne i nalać na dno dwie łyżki oliwy. Rozłożyć w naczyniu warzywa, posypać je startym parmezanem. Zapiekać przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni, aż warzywa i ser się przyrumienią.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (11)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Ola
(Ocena: 5)
2013-01-17 12:30:32

Jeszcze jakiś czas temu żywiłam się pizzami :) i nie muszę chyba mówić jak wyglądałam, kompletna zmiana żywienia okazała się przełomem w moim życiu, od roku gotuje wyłącznie na wolnowarze Crock-Pot i schudłam 10 kg. Moje koleżanki z podziwem mi kibicowały i z czasem również nabyły to urządzenie. Polecam każdemu!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-20 09:23:00

monster beats headphones beats by dr dre beats by dr dre beats by dr dre

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-14 14:00:02

Indyk w ziołach albo kurczak w pesto - omomomom! Ja przed tamtymi wakacjami postanowiłam radykalnie zmienić moje podejście do jedzenie i gotowania i zrezygnować z niezdrowych, przetworzonych rzeczy. Nie powiem, że było łatwo, bo nie było, ale po miesiącu przyzwyczaiłam się do nowego trybu życia. Jakieś trzy - cztery miesiące temu zamówiłam ze stylowazastawa.pl szybkowar Beem i wszystkim, którzy cenią sobie zdrowe odżywianie, mogę go szczerze polecić. Potrawy są dużo zdrowsze i ekstremalnie pyszne, ale mnie cieszy również czas spędzony przy garach, który skraca się o jakąś połowę (jak nie więcej). Teraz planuję zakupić papier do gotowania na parze i spróbować namówić ukochanego do zerwania z niezdrowymi nałogami (notoryczny palacz, popijacz piwa i zjadacz czipsów).

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-12 22:30:27

Uwielbiam ryby i warzywa na parze :) Odkąd zaczęłam się zdrowo odżywiać schudłam 5kg :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-12 10:30:58

Ryba na parze jest dobra, ale trzeba się przyzwyczaić do tego smaku, bo z pewnością nie smakuje tak jak smażona. Ale jak dodasz zioła, trochę soli, do tego warzywa, mniam. :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-12 10:17:25

Ryba ugotowana na parze smakuje równie dobrze co usmażona? Jakoś nie jestem przekonana, proszę o opinie na temat ryby gotowanej na parze, chciałabym schudnąć i zacząć jeść tak jak w artykule ale szkoda mi ugotować ryby żeby potem ją wyrzucić bo będzie niedobra ^^

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-12 10:33:52

ja robię na parze zwykły filet, a do tego sos do ryby po grecku, ale uproszczony - szklę cebulę pokrojoną w krążki na oleju/oliwie, potem dodaję łyżkę ketchupu, łyżkę koncentratu, dwie łyżki musztardy, trochę cukru, soli, pieprzu do smaku - i wszystko dokładnie mieszam. z tym sosem ryba jest naprawde przepyszna, wiem, że nie jest on do końca dietetyczny, ale wystarczy niewielka ilość, żeby nadać rybie smak i wydaje mi się, że to i tak lepsze niż panierka nasiąkająca tłuszczem. acha, a rybę przed gotowaniem skrapiam tylko sokiem z cytryny i daję trochę soli i pieprzu. poszukaj przepisów na rybę po grecku, można tam dołożyc naprawdę dużo warzyw i zrobić porządny posiłek

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-12 10:34:38

to ją zeżresz i po sprawie :) samo zdrowie przecież :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-12 17:49:36

Naprawdę smakuje bardzo dobrze, aż sama się zdziwiłam bo też myślałam, że będzie niesmaczna :) Nie mam maszyny do gotowania na parze ale używam sitka położonego nad gotującą się wodą, a i tak wychodzi pyszna :) Sól, sok z cytryny i gotujesz! A jeśli Ci nie zasmakuje to spróbuj w piekarniku - też dietetycznie :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-14 13:38:47

jest pyszna ryba na parze np łosoś o mniom mniom mniom :D!! naprawde spróbuj polecam!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz