Fantastyczne penne z pesto - uczta we włoskim stylu!

03 Maja 2013

Makaron i pesto. Czego więcej potrzeba do szczęścia? Kieliszek wina i przystojny Włoch będą mile widziani.

Zielone pesto

Od czasu do czasu zdarza nam się udawać, że mieszkamy w Rzymie. Biegamy po mieszkaniu w sukience w groszki (udając, że to Dolce&Gabbana) i pończochach, pokrzykujemy mamma mia i gotujemy hurtowe ilości makaronu. A może być coś szybszego i bardziej włoskiego niż makaron z pesto? Dorzucamy do tego grillowanego kurczaka, słodką śmietankę i... włoska uczta gotowa!

Dla 3 osób potrzebujesz: 3 filety z piersi z kurczaka, sól i pieprz, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 200 g makaronu fettucine, 1/2 szklanki pesto, 1/4 szklanki słodkiej śmietanki

Kurczaka rozbij na kotlety o grubości 2 cm. Oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż na niej kurczaka. Wystarczy 4 minuty z każdej strony. Mięso pokrój w poprzek włókien.

W międzyczasie ugotuj makaron. Zachowaj 1/4 szklanki wody, w której gotował się makaron. Fettucine przełóż z powrotem do garnka. 

W małej patelni rozgrzej pesto. Dodaj śmietankę i podgrzewaj chwilę. Makaron polej sosem i wymieszaj. Dolewaj po odrobinie wody spod makaronu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

Makaron podziel na trzy porcje. Na każdym talerzu ułóż porcję pokrojonego kurczaka

Serwuj z uśmiechem, głębokim dekoltem i białym winem- im więcej, tym lepiej. 

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (4)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2013-05-03 20:54:28

re: Fantastyczne penne z pesto - uczta we włoskim stylu!

Amatorzy... Jak już chcecie bawić się w "Rzym" i włoską kuchnię, zasięgnijcie trochę więcej informacji... Przede wszystkim pesto nigdy się nie podgrzewa, nie je się go z kurczakiem, a białe wino podaje się do ryb.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-05-04 10:11:03

dokłądnie taaak!! i może by się skłonić do zrobienie pesto samemu a nie jakiś gotowiec.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-05-05 11:47:46

fakt, może nie je się go z kurczakiem, ale mimo to z dobrze przygotowanym jest bardzo dobre

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
aiki102
(Ocena: 5)
2013-06-12 16:56:03

Dawno temu jedzono mięso na surowo. Aż pewien jaskiniowiec je upiekł. A pozostali: "Fuj, matka cię niczego nie nauczyła?" PS. Ładnie się bawicie. Róbcie tak dalej

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1