FAJITA z awokado & papryką - smakuje PYSZNIE!

07 Marca 2013

Coś dla mięsożerców, ale w wersji light. Zamiast wołowiny - indyk, zamiast śmietany - awokado. I całe mnóstwo chrupiącej papryki.

Fajita z paprykę

Potrzebujesz: 2 placki tortilla, 200 g filetów z piersi indyka, 2 ząbki czosnku, 1 małą papryczkę chili, szczyptę kuminu i mielonych nasion kolendry, po jednej małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce, 1 awokado, 1 małą czerwoną cebulę, 1/2 pęczka kolendry, oliwę z oliwek, sól, pieprz

1. Filety z piersi indyka pokrój w kostkę. Polej oliwą z oliwek, dodaj posiekany ząbek czosnku, kumin i mieloną kolendrę. Odstaw do zamarynowania na minimum 15 minut.

2. Awokado obierz i rozgnieć widelcem na miazgę. Dodaj drugi ząbek czosnku, łyżkę posiekanej świeżej kolendry, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i sok z połowy limonki.

3. Indyka usmaż na patelni grillowej, ok 10 minut, aż kawałki ładnie zbrązowieją. 

4. Paprykę pokrój w paski. Cebulę w piórka. Pozostałą kolendrę posiekaj. 

5. Tortille posmaruj pastą z awokado, na wierzch połóż indyka i posiekane warzywa. Posyp kolendrą, skrop sokiem z limonki. Możesz podawać na ciepło lub na zimno. 

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (2)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2013-03-08 21:56:35

re: FAJITA z awokado & papryką - smakuje PYSZNIE!

przepis z "smakuj swiat z pascalem" z wizyty w meksyku.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-03-07 17:31:31

re: FAJITA z awokado & papryką - smakuje PYSZNIE!

Wydaje się dobłe.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1