Espresso zamknięte w pysznych muffinkach (+ czekoladowy krem). CUDOWNY smak!

Jeśli lubisz kawę & czekoladę ten przepis jest dla Ciebie! Łatwy i szybki, a smak babeczek - niepowtarzalny...
Espresso zamknięte w pysznych muffinkach (+ czekoladowy krem). CUDOWNY smak!
fot. www.call-me-cupcake.blogspot.se
17.09.2012

Kto nie lubi popołudniowego relaksu ze szklanką kawy i pysznym ciastkiem? A jeśli połączymy obie te przyjemności, otrzymamy przepyszne muffinki espresso!

Są bardzo czekoladowe, ale niezbyt słodkie - idealnie trafiają zarówno w gusta czekoladoholików, jak i fanów bardziej wytrawnych przekąsek. W dodatku muffinki to jeden z prostszych i szybszych sposobów na pyszny deser - po prostu trzeba wypróbować ten przepis!

Muffinki Espresso z kremem czekoladowym (źródło: www.call-me-cupcake.blogspot.se)

Składniki (na 12 babeczek):

75 g masła, 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego, 165 g mąki, 55 g kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 135 g cukru, 1 duże jajko, 100 ml gorącej, mocnej kawy, 150 ml maślanki

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 175°C. Formę do babeczek wyłóż papierowymi papilotkami. Rozpuść masło, dodaj do niego cukier waniliowy i odstaw do ostygnięcia. Suche składniki wymieszaj w dużej misce. W oddzielnym naczyniu jajko rozbełtaj z maślanką. Do masła wlej kawę i wymieszaj. Połącz mokre składniki z suchymi i miksuj na najniższych obrotach (lub ręcznie) tylko do połączenia składników. Ciasto nakładaj równomiernie, nie więcej niż do 2/3 wysokości foremki. Piecz przez ok. 15-20 minut, sprawdzając co jakiś czas patyczkiem stan babeczek. Wyjmij muffinki, gdy patyczek będzie prawie czysty.

Krem czekoladowy

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady, 300 g miękkiego masła, 190 g cukru pudru, 85 g kakao, 2 łyżeczki espresso, 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Miksuj masło, aż stanie się puszyste i jasne. Stopniowo dodawaj cukier puder i kakao, miksuj aż do połączenia. Dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj espresso i cukier wanilinowy. Miksuj, aż masa stanie się gładka i puszysta.

Marta Małachowska

Zobacz także:

Calzone z brokułami, pieczarkami i mozarellą - pyszności na weekendowy obiad dla rodziny!

W pysznym cieście skryty jest soczysty, serowy farsz - mniam!

Domowe kurczaczki NUGGETS z genialnym sosem miodowo-musztardowym! YUMMY

Domowy fast food? Mniam, palce lizać!

 

Polecane wideo

Komentarze (19)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 12.10.2012 22:49
ta kawa to ma być "kawa" a nie rozpuszczalna, nie? :D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.09.2012 16:05
Można dać jakiś zamiennik zamiast jajka?
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 17.09.2012 18:07
Cześć dziewczyny! Ten przepis tak mi się spodobał, ze postanowiłam go wypróbować. Zamiast maślanki, której nie miałam, użyłam jogurtu naturalnego. Muffinki wyszły pyszne! Ciasto puszyste, elastyczne, rozpływające się w ustach. Smak jest bajeczny i bardzo oryginalny. Natomiast żąłuję, że zrobiłąm krem. Samo masło+czekolada = bomba kaloryczna ;/ Dla tych, którzy chcą zrobić te muffinki polecam podzielić przepis na krem przez 2, a nawet 3, aby na wierzchu była tylko odrobinka tego kremu :) Pozdrawiam.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.09.2012 17:50
cukier wanilinowy. nauczcie sie czytac i pisac
zobacz odpowiedzi (3)
Anonim (Ocena: 5) 17.09.2012 13:35
muszę spróbować!
odpowiedz

Polecane dla Ciebie