Espresso zamknięte w pysznych muffinkach (+ czekoladowy krem). CUDOWNY smak!

17 Września 2012

Jeśli lubisz kawę & czekoladę ten przepis jest dla Ciebie! Łatwy i szybki, a smak babeczek - niepowtarzalny...

Muffinki espresso z kremem czekoladowym

Kto nie lubi popołudniowego relaksu ze szklanką kawy i pysznym ciastkiem? A jeśli połączymy obie te przyjemności, otrzymamy przepyszne muffinki espresso!

Są bardzo czekoladowe, ale niezbyt słodkie - idealnie trafiają zarówno w gusta czekoladoholików, jak i fanów bardziej wytrawnych przekąsek. W dodatku muffinki to jeden z prostszych i szybszych sposobów na pyszny deser - po prostu trzeba wypróbować ten przepis!

Muffinki Espresso z kremem czekoladowym (źródło: www.call-me-cupcake.blogspot.se)

Składniki (na 12 babeczek):

75 g masła, 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego, 165 g mąki, 55 g kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 135 g cukru, 1 duże jajko, 100 ml gorącej, mocnej kawy, 150 ml maślanki

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 175°C. Formę do babeczek wyłóż papierowymi papilotkami. Rozpuść masło, dodaj do niego cukier waniliowy i odstaw do ostygnięcia. Suche składniki wymieszaj w dużej misce. W oddzielnym naczyniu jajko rozbełtaj z maślanką. Do masła wlej kawę i wymieszaj. Połącz mokre składniki z suchymi i miksuj na najniższych obrotach (lub ręcznie) tylko do połączenia składników. Ciasto nakładaj równomiernie, nie więcej niż do 2/3 wysokości foremki. Piecz przez ok. 15-20 minut, sprawdzając co jakiś czas patyczkiem stan babeczek. Wyjmij muffinki, gdy patyczek będzie prawie czysty.

Krem czekoladowy

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady, 300 g miękkiego masła, 190 g cukru pudru, 85 g kakao, 2 łyżeczki espresso, 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Miksuj masło, aż stanie się puszyste i jasne. Stopniowo dodawaj cukier puder i kakao, miksuj aż do połączenia. Dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj espresso i cukier wanilinowy. Miksuj, aż masa stanie się gładka i puszysta.

Marta Małachowska

Zobacz także:

Calzone z brokułami, pieczarkami i mozarellą - pyszności na weekendowy obiad dla rodziny!

W pysznym cieście skryty jest soczysty, serowy farsz - mniam!

Domowe kurczaczki NUGGETS z genialnym sosem miodowo-musztardowym! YUMMY

Domowy fast food? Mniam, palce lizać!

 

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (19)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-12 22:49:55

ta kawa to ma być "kawa" a nie rozpuszczalna, nie? :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-19 16:05:31

Można dać jakiś zamiennik zamiast jajka?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-21 19:57:56

nie ma zamiennika

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-17 18:07:09

Cześć dziewczyny! Ten przepis tak mi się spodobał, ze postanowiłam go wypróbować. Zamiast maślanki, której nie miałam, użyłam jogurtu naturalnego. Muffinki wyszły pyszne! Ciasto puszyste, elastyczne, rozpływające się w ustach. Smak jest bajeczny i bardzo oryginalny. Natomiast żąłuję, że zrobiłąm krem. Samo masło+czekolada = bomba kaloryczna ;/ Dla tych, którzy chcą zrobić te muffinki polecam podzielić przepis na krem przez 2, a nawet 3, aby na wierzchu była tylko odrobinka tego kremu :) Pozdrawiam.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-17 17:50:02

cukier wanilinowy. nauczcie sie czytac i pisac

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-17 19:26:16

właśnie tak jest napisane w przepisie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-17 20:05:42

Raczej ty powinnaś się nauczyć czytać i pisać.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-18 06:42:01

ahahha :D:D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-17 13:35:41

muszę spróbować!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-17 06:43:40

ciasta muffinowego sie nie miksuje, a muffiny z kremem to juz cupcakes.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-17 09:16:36

czepiasz się, koleżanko, wracaj do łóżka, bo chyba się nie wyspałaś. a ciasto na muffinki zawsze miksuję, wiadomo, że tylko do połączenia składników, ale jakoś zawsze wychodzą takie jak trzeba.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-17 12:04:31

ma racje, poza tym do muffinek uzywa sie oleju a tutaj jest maslo w przepisie, ktore uzywa sie do cupcakes1!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-17 13:19:39

pewnie jakby napisali cupcakes to byście się przyczepiły, że polskiego języka nie używają. żenada, dziewczyny.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-17 13:41:36

dajcie spokój

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-17 15:09:03

muffiny to też chyba po polsku nie jest...jeśli już to babeczki czekoladowo-kawowe ;D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-17 15:23:18

zawsze miksuję i wychodzą puszyste i pyszne

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-17 17:25:23

Jak zwykle , jak to na Papilocie znajdzie się taka co się wszystkiego musi czepiać, a najczęściej właśnie na stronach z przepisami. Jak nie do tego że cukier w torebeczkach jest wanilinowy, a nie waniliowy, w cieście czekoladowym nie ma czekolady, tylko kakao, to o nazwę babeczek, muffinek czy też cupcakes.... ogarnijcie się, jak zwał tak zwał, ważne żeby było smaczne :-)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-18 08:31:47

Niech sobie te babki nawet czupamufin nazwie co za różnica .... ja pierdziele

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-17 01:47:36

Poezja!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz