Dziś jeden z naszych ulubionych dni w roku - prawdziwe święto pączków! Nie wypada go nie uczcić domowym wypiekiem. W poszukiwaniu dobrego, sprawdzonego przepisu, udałyśmy się na jeden z naszych ulubionych blogów kulinarnych - Kwestia Smaku.
Zatem, jak usmażyć paczki z tego zdjęcia?
Składniki na 8 sztuk:
25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 żółtka
1 jajko
4 łyżki cukru wanilinowego
275 g mąki
1 łyżeczka soli
35 g masła
olej do smażenia
Przygotowanie:
Przygotowuję rozczyn: drożdże skruszam do dużego kubka, dodaję 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Mieszam i zostawiam do wyrośnięcia na 15 - 20 minut.
Jajko i żółtka ucieram z cukrem wanilinowym.
Mąkę przesiewam do dużej miski i mieszam z solą. Do mąki dodaję wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Mieszam, na koniec dodając ubite jajka. Wyrabiam przez 15 minut, dodaję stopione masło i wyrabiam jeszcze przez kolejne 5 minut. Przykryte ściereczką ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 1 i 1/2 godzinie) wałkuję je na gruby placek (można podsypać lekko mąką). Szklanką wycinam krążki i odkładam do wyrośnięcia na około 1/2 godziny.
Podrośnięte pączki odwracam wierzchem na spód, a gdy podrosną (po około 1/2 godzinie) smażę w rozgrzanym oleju. Przez pierwszą minutę smażę pączki pod przykryciem później pączki przewracam na drugą stronę i smażę kolejną minutę bez przykrycia. Wyjmuję na ręcznik papierowy.
Polewam lukrem zmieszanym ze skórką pomarańczową lub tylko posypuję dużą ilością cukru pudru zmieszanego z cukrem waniliowym.
Wykończenie:
3 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
lukier: 1 filiżanka cukru pudru rozpuszczona w 1-2 łyżkach wody, w rondelku trzymanym na małym ogniu lub cukier puder do posypaniaUwagi:
Tak jak przy każdym cieście drożdżowym w kuchni musi być ciepło, drożdże nie lubią przeciągów. Wszystkie składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być wyjęte prosto z lodówki.
Należy uzyskać odpowiednią temperaturę oleju (180 stopni). Można to sprawdzić wrzucając do niego odrobinę ciasta i jak "wyskoczy", będzie "skwierczał" to znaczy, że można smażyć pączki.
Aby przygotować pączki z nadzieniem z konfitury należy rozwałkować połowę ciasta na grubość 1 cm, wykrawać szklanką kółka, wkładać do środka po łyżeczce konfitury, kłaść drugi krążek i zlepiać brzegi, formując w dłoni kulkę.
Więcej tłustoczwartkowych przepisów znajdziecie tutaj.
Zobacz także: