Zdradzimy Wam sekret: mamy fioła na punkcie chleba. W naszych kuchniach i lodówkach stoją słoiczki z zakwasami: pszennym, żytnim. W różnych fazach produkcji, wykorzystywane na okrągło. Nie ma tygodnia, żebyśmy nie piekły domowego chleba. Ale te na zakwasie są bardzo czasochłonne. I niestety wymagają wprawy, czułości i cierpliwości, bo zakwas jest kapryśny niczym męski model, który poszukuje nowego chłopaka. Najlepiej traktować go z lekką pobłażliwością...
A kiedy mamy dość cierpliwego znoszenia chlebowych wybryków: nie wyrośnie, za mocno wyrośnie, zacznie robić różne, nieprzewidziane rzeczy, siegamy po przepisy na chleby na drożdżach. Jasne, nic nie zastąpi chleba na zakwasie, ale te na drożdżach też sa ok. Pod warunkiem, że jesz je tego samego dnia, bo szybko czerstwieją. Ale jedyne co musisz zrobić to wyrobić ciasto (czym może zająć sie mikser planetarny, chłopak albo najlepszy przyjaciel), odstawić do wyrośnięcia, przełożyć je do formy i... upiec!
fot. cookyourdream.com
Domowy chleb - CUDO!
Przygotuj: 100 g mąki żytniej, 300 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli morskiej, 10 g świeżych drożdży (czyli 1/10 kostki, malutko, ale da radę), 250 ml wody w temepraturze pokojowej, najlepiej mineralnej, 1 łyżeczka miodu
1. Miód wymieszaj z wodą. Dodaj drożdże i sól. Mąki przesiej do misy miksera. Dodaj wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na 12 godzin.
2. Piekarnik rozgrzej do 230 st. C. Keksówkę o długości 25 cm wysyp otrębami. Przełóż ciasto, odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. Ciasto powinno wypełniac formę. Natnij żyletką wzdłuż.
3. Piecz 10 minut, następnie zmniejsz temepraturę do 210 st. C. i piecz jeszcze 30 minut.
źródło: BOSKA!