Domowy CHLEB - szybki przepis na pieczywo najlepsze na świecie (łatwe, bo na drożdżach)

Plan jest prosty: dzisiaj wyrabiasz ciasto, jutro rano pieczesz.
Domowy CHLEB - szybki przepis na pieczywo najlepsze na świecie (łatwe, bo na drożdżach)
07.12.2012

Zdradzimy Wam sekret: mamy fioła na punkcie chleba. W naszych kuchniach i lodówkach stoją słoiczki z zakwasami: pszennym, żytnim. W różnych fazach produkcji, wykorzystywane na okrągło. Nie ma tygodnia, żebyśmy nie piekły domowego chleba. Ale te na zakwasie są bardzo czasochłonne. I niestety wymagają wprawy, czułości i cierpliwości, bo zakwas jest kapryśny niczym męski model, który poszukuje nowego chłopaka. Najlepiej traktować go z lekką pobłażliwością...

A kiedy mamy dość cierpliwego znoszenia chlebowych wybryków: nie wyrośnie, za mocno wyrośnie, zacznie robić różne, nieprzewidziane rzeczy, siegamy po przepisy na chleby na drożdżach. Jasne, nic nie zastąpi chleba na zakwasie, ale te na drożdżach też sa ok. Pod warunkiem, że jesz je tego samego dnia, bo szybko czerstwieją. Ale jedyne co musisz zrobić to wyrobić ciasto (czym może zająć sie mikser planetarny, chłopak albo najlepszy przyjaciel), odstawić do wyrośnięcia, przełożyć je do formy i... upiec!

 

 

Chleb domowy

fot. cookyourdream.com

Domowy chleb - CUDO!

Przygotuj: 100 g mąki żytniej, 300 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli morskiej, 10 g świeżych drożdży (czyli 1/10 kostki, malutko, ale da radę), 250 ml wody w temepraturze pokojowej, najlepiej mineralnej, 1 łyżeczka miodu

1. Miód wymieszaj z wodą. Dodaj drożdże i sól. Mąki przesiej do misy miksera. Dodaj wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na 12 godzin.

2. Piekarnik rozgrzej do 230 st. C. Keksówkę o długości 25 cm wysyp otrębami. Przełóż ciasto, odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. Ciasto powinno wypełniac formę. Natnij żyletką wzdłuż.

3. Piecz 10 minut, następnie zmniejsz temepraturę do 210 st. C. i piecz jeszcze 30 minut.

źródło: BOSKA!

Polecane wideo

Komentarze (11)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 07.12.2012 18:14
Wkradł się błąd :) uwielbiam domowy chlebek piekę już od 3 lat :) Mogę podać przepis dla tych którzy mieszkają w UK a chcieliby sobie upiec domowy chlebek, ponieważ tutaj mąka jest inna :)
zobacz odpowiedzi (4)
Anonim (Ocena: 5) 07.12.2012 18:12
uwielbiam domowy chlebek piekę już od 3 lat :) Mogę podać przepis dla tych którzy mieszkają w UK a y chcieli ponieważ tutaj mąka jest inna :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.12.2012 11:18
Musze zrobic taki chelebek juz dawno chcialam ale jak zwykle brak czasu i wystczajacych checi :P
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.12.2012 10:11
to nie czytaj, proste :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.12.2012 09:52
muszę się skusić na chlebek własnej roboty
odpowiedz

Polecane dla Ciebie