Domowy CHLEB - szybki przepis na pieczywo najlepsze na świecie (łatwe, bo na drożdżach)

07 Grudnia 2012

Plan jest prosty: dzisiaj wyrabiasz ciasto, jutro rano pieczesz.

Chleb domowy

Zdradzimy Wam sekret: mamy fioła na punkcie chleba. W naszych kuchniach i lodówkach stoją słoiczki z zakwasami: pszennym, żytnim. W różnych fazach produkcji, wykorzystywane na okrągło. Nie ma tygodnia, żebyśmy nie piekły domowego chleba. Ale te na zakwasie są bardzo czasochłonne. I niestety wymagają wprawy, czułości i cierpliwości, bo zakwas jest kapryśny niczym męski model, który poszukuje nowego chłopaka. Najlepiej traktować go z lekką pobłażliwością...

A kiedy mamy dość cierpliwego znoszenia chlebowych wybryków: nie wyrośnie, za mocno wyrośnie, zacznie robić różne, nieprzewidziane rzeczy, siegamy po przepisy na chleby na drożdżach. Jasne, nic nie zastąpi chleba na zakwasie, ale te na drożdżach też sa ok. Pod warunkiem, że jesz je tego samego dnia, bo szybko czerstwieją. Ale jedyne co musisz zrobić to wyrobić ciasto (czym może zająć sie mikser planetarny, chłopak albo najlepszy przyjaciel), odstawić do wyrośnięcia, przełożyć je do formy i... upiec!

 

 

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (12)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-07 18:14:45

Wkradł się błąd :) uwielbiam domowy chlebek piekę już od 3 lat :) Mogę podać przepis dla tych którzy mieszkają w UK a chcieliby sobie upiec domowy chlebek, ponieważ tutaj mąka jest inna :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-07 22:38:32

proosze o przepis! :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-10 12:37:18

350g maki strong wholemeal Morrisons, 450 strong white flour Morrisons, 20g drożdży świeżych tez z Morrisons, 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, 2 łyżki oleju i 500 ml przegotowanej, lekko ciepłej wody. Cukier mieszam z drożdżami w kubku do rozpuszczenia się. Do dużej miski wlewam wodę, dodaje maki tyle by ciasto miało konsystencje kwaśnej śmietany i rozpuszczone drożdże. Zostawiam w ciepłym miejscu by zrobiły się bąbelki a następnie dodaję resztę maki z solą. Wyrabiam około 20 minut tak by ciasto się kleiło i dodaję olej. Wyrabiam do póki nie ciasto nie wsiąknie oleju i odstawiam by podwoiło objętość ponad godzinę. Następnie przemieszam i dzielę na dwie części i wkładam do dwóch foremek. czekam znowu by podrosło około pół godzinki smaruje białkiem i wkładam do nagrzanego piekarnika 170 z termoobiegiem bo tylko taki mam na około 65 minut :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-10 12:42:11

Ostatnio w Morrisona kupiłam gotową mieszankę dyni, słoneczniku i sezamu dodałam do tego chleba około 2 duże garście. Mniam mniam :) Jak dla mnie ważne jest by maka była z Morrisona bo chlebek wychodzi najlepszy. Wypróbowałam chyba już wszystkie maki jakie są ale te mi najbardziej odpowiadają. Powodzenia :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-10 15:33:48

Ma być: Wyrabiam około 20 minut tak by ciasto się nie kleiło. Tak to jest jak pisze się z niemowlakiem na rekach :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-07 18:12:15

uwielbiam domowy chlebek piekę już od 3 lat :) Mogę podać przepis dla tych którzy mieszkają w UK a y chcieli ponieważ tutaj mąka jest inna :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-07 11:18:26

Musze zrobic taki chelebek juz dawno chcialam ale jak zwykle brak czasu i wystczajacych checi :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-07 09:52:45

muszę się skusić na chlebek własnej roboty

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-07 09:01:29

o co chodzi z tym chłopakiem ....?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-07 09:52:20

czy wszystko musicie brać tak śmiertelnie poważnie? Odrobinę poczucia humoru, dziewczyny...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz