Moda na sushi zapanowała w Polsce już na dobre. Ci, którzy mieli okazję skosztować ten japoński przysmak dzielą się zazwyczaj na dwie grupy: albo zakochują się w nim od pierwszego kęsa, albo zniechęcają się na zawsze.
Jeżeli ty poczułaś motyle w brzuchu (dosłownie!), spróbuj wykonać sushi samodzielnie w domu. Wbrew pozorom to nie jest wcale takie trudne!
Składniki: pół opakowania ryżu do sushi, 5-6 płatków alg, wędzony łosoś, parę paluszków krabowych, serek śmietankowy, ogórek zielony, rzodkiewka, łyżka octu, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, chrzan wasabi, sos sojowy
Przygotowanie:
1.Ryż zalej zimną wodą i gotuj, póki nie będzie miękki. Po ostudzeniu dopraw go octem, solą oraz cukrem.
2.Pokrój ogórek na dość cienkie pasy, a rzodkiewkę w kostkę. To samo zrób z wędzonym łososiem. Paluszki krabowe przekrój wzdłuż.
3.Na algach rozsmaruj cienką warstwę ryżu. Pamiętaj, by jeden brzeg alg zostawić pusty (około 2-3 cm). Na ryżu połóż ogórka, rzodkiewkę oraz paluszki krabowe. Warstwę tę posmaruj odrobiną serka śmietankowego, a następnie ułóż na nim kawałki łososia.
4.Całość zwiń dość mocno w rulon. Ostrym nożem pokrój go na mniejsze kawałki.
5.Połóż sushi na talerzu. Obok powinien znajdować się chrzan wasabi. Do oddzielnej miseczki wlej odrobinę sosu sojowego. Gotowe!
Poleca Kinga Walczak
Zobacz także:
Wyrafinowana sałatka z KREWETKAMI: Każdy potrafi ją zrobić, każdy pokocha jej smak!
W kuchni czasami warto poeksperymentować z daniami!
Przepis na kremowy PUDDING BANANOWY: Lekki, smaczny & genialnie prosty deser!
To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia.