DOMOWE SUSHI: Wcale nie jest takie trudne! Zrobisz je w mig & zachwycisz bliskich

14 Listopada 2012

Niech japoński przysmak zagości na stałe w twoim menu!

sushi

Moda na sushi zapanowała w Polsce już na dobre. Ci, którzy mieli okazję skosztować ten japoński przysmak dzielą się zazwyczaj na dwie grupy: albo zakochują się w nim od pierwszego kęsa, albo zniechęcają się na zawsze.

Jeżeli ty poczułaś motyle w brzuchu (dosłownie!), spróbuj wykonać sushi samodzielnie w domu. Wbrew pozorom to nie jest wcale takie trudne!

Domowe sushi

Składniki: pół opakowania ryżu do sushi, 5-6 płatków alg, wędzony łosoś, parę paluszków krabowych, serek śmietankowy, ogórek zielony, rzodkiewka, łyżka octu, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, chrzan wasabi, sos sojowy

Przygotowanie:

1.Ryż zalej zimną wodą i gotuj, póki nie będzie miękki. Po ostudzeniu dopraw go octem, solą oraz cukrem.

2.Pokrój ogórek na dość cienkie pasy, a rzodkiewkę w kostkę. To samo zrób z wędzonym łososiem. Paluszki krabowe przekrój wzdłuż.

3.Na algach rozsmaruj cienką warstwę ryżu. Pamiętaj, by jeden brzeg alg zostawić pusty (około 2-3 cm). Na ryżu połóż ogórka, rzodkiewkę oraz paluszki krabowe. Warstwę tę posmaruj odrobiną serka śmietankowego, a następnie ułóż na nim kawałki łososia.

4.Całość zwiń dość mocno w rulon. Ostrym nożem pokrój go na mniejsze kawałki.

5.Połóż sushi na talerzu. Obok powinien znajdować się chrzan wasabi. Do oddzielnej miseczki wlej odrobinę sosu sojowego. Gotowe!

Poleca Kinga Walczak

Zobacz także:

Wyrafinowana sałatka z KREWETKAMI: Każdy potrafi ją zrobić, każdy pokocha jej smak!

W kuchni czasami warto poeksperymentować z daniami!

Przepis na kremowy PUDDING BANANOWY: Lekki, smaczny & genialnie prosty deser!

To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia.

Strony

Komentarze (33)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Sushi Wesoła
(Ocena: 5)
2016-11-04 19:40:09

Gdzie w Warszawie zjeść najlepsze i najsmaczniejsze sushi? To proste! W Sushi Wesoła (także w lokalu na Saskiej Kępie). sushiwesola pl facebook com/sushiwesola i facebook com/sushisaskakepa

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-16 14:02:34

ocet? miedzy octem ryżowym a zwykłam jest SPORA różnica. łośoś wędzony? :/ w sushi? gratuluje pojęcia o sushi

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-16 12:51:46

jakos malo pofesjonalny ten przepis, ja robie sushi kilka rzy w tyg., no moze teraz juz zadziej z braku czasu, ale w wakacje to non stop! tylko nie robcie z surowa ryba bo ciezko jest dobra i swieza znalezc, chyba ze mieszkanie nad morzem, bo w Wawie ciezko... pozdr :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-16 20:30:39

Bzdury! W większości sklepów sprzedawany jest łosoś z hodowli a nie dziko żyjący więc to gadanie od odległości od morza jest śmieszne.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-15 19:20:18

Ten artykuł to profanacja!!! Podstawą w sushi jest dobrze zrobiony ryż! Super - wydam kupę kasy na specjalny RYŻ DO SUSHI, a poźniej zaleje go zwykłym octem... buhahah!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-14 20:44:37

robię w domu sushi i ocet koniecznie ryżowy a ŁOSOŚ w prawdziwym sushi NIE JEST WĘDZONY! sushi - surowa ryba, ale wiadomo jak nie mam dostepu do świeżutkiej robię tez z wędzonego . wogóle beznadziejna instrukcja, nie az bedzie Miekki tylko gotuje się 14 min (szklanka wody na szklanke ryzu) a po wyłaczeniu nie odkrywajac przykrywki zostawiamy jeszcze na 10-15 min zeby sie idealnie wykleił , mogłabym jeszcze duzo pisac bo widze że mam 50 000 razy wieksze doswiadczenie w robieniu sushi niz autor ale zachowam to dla siebie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-14 21:52:21

ja tam bym sie bała mieszkajac w polsce daleko od morza jesc surowa rybe. W japoni ryba sushi jest wyłowiona tego samego dnia.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-14 22:16:43

Do sushi możesz dodać co dusza zapragnie - surowy, pieczony, wędzony... Ostatnio w kartach w restauracjach widuję nawet sushi z kurczakiem, choć nie próbowałam. Ja bym nie była ortodoksyjna w kwestii tej potrawy bo ona jest bardzo podatna na wpływy i właściwie znakomicie nadaje się do szeroko pojętego fusion (jakoś nie przychodzi mi odpowiednie polskie słowo do głowy, przepraszam) więc wszelkie wariacje dopuszczalne. A co do surowej ryby to ja raz robiłam tatar z łososia z łososiem z Biedronki i nic mi nie było ;) A co dopiero kupić w dużym sklepie, gdzie dostawy są codziennie i gdzie te ryby schodzą. Różne rzeczy się zdarzają, ludzie mają różne żołądki, ale nie przesadzałabym z tym strachem.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-15 09:35:23

sashimi to surowa ryba, a w sushi moze byc wędzona ;]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-14 20:05:59

a nori koniecznie blyszczaca strona do dołu , bo wszystko sie rozpadnie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-14 17:07:46

cała sztuka własnie w gotowaniu ryzu. zeby byl lepki i miękki. dziadowski przepis. osoba pisząca chyba nigdy sushi nie robila.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-14 12:27:39

Z ogórka wycina się wnętrze z pestkami? Pierwsze słyszę. :O

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-14 13:51:44

do sushi owszem,pracowałam w jednej z restauracji,to nic nadzwyczajnego

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-14 18:29:02

Na kursie też nam kazali wycinać (a raczej mieliśmy na talerzykach już wycięte) ;) Ale ogólnie wydaje mi się, że chodzi o konsystencję i wszystko zależy od upodobań. Jeśli wolicie z pestkami to ok. W ogóle co do sushi jest kilka żelaznych zasad (np. żeby ryż był klejący, nori nie były gumowate) a cała reszta to fantazja tego kto przygotowuje - dowolność składników i proporcji. Choć dla mnie dobre sushi to takie w którym czuję smak każdego dodatku w czasie jedzenia.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-14 12:09:10

Przestańcie pieprzyć smuty! ogórka je się całego a jak ktoś nie lub to niech sobie go wykraja, każda robi inaczej. nie rozumiem po co ta krytyka? przepis łatwy i prosto napisane jak wam nie pasuje to sobie znajdźcie inny przepis. a ja dzisiaj sobie zrobię sushi bo robię podobnie :-) pozdrawiam autorkę

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-14 12:07:08

KOCHAM SUSHI! UMM narobiliście mi smaka:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz