Domowe pralinki mascarpone, rozpływające się w ustach czekoladowe trufle & karmelowe lizaki - DO IT YOURSELF!

07 Stycznia 2012

Wyobraź sobie czekoladki rozpływające się w ustach, karmelowe lizaki, słodkie pralinki w fantazyjnych kształtach... Nie musisz biec do cukierni, możesz wyczarować je samodzielnie!

czekoladki

Jeśli dbasz o sylwetkę, pewnie z daleka trzymasz się od czekoladek, lukrowanych przekąsek i słodkich lizaków. I słusznie. Od czasu do czasu warto jednak zrobić sobie przerwę od diety i przygotować w domu słodkości, które zaskoczą wszystkich oryginalnym wyglądem i – przede wszystkim – kuszącym smakiem. Skrzyknij przyjaciółki i do dzieła!

Pralinki z serka mascarpone

Składniki: 125 g ciemnej czekolady 70 proc., 125 g serka mascarpone, (do obtoczenia) – tabliczka ciemnej czekolady (roztopionej), łyżka mocnej zaparzonej kawy espresso

Wykonanie: serek mascarpone wyjąć z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Następnie czekoladę połamać na kostki i włożyć do rondelka z grubym dnem. Ustawić na maleńkim ogniu i cały czas delikatnie mieszając, roztopić czekoladę. Odstawić. Serek miksować przez około 4-5 minut, aż zrobi się puszysty. Dodać do serka roztopioną czekoladę (koniecznie lekko ciepłą, ale nie gorącą) i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać ostudzoną (ciepłą) kawę. Wymieszać. Masę wstawić do lodówki na godzinę. Zastygłą masę czekoladową wyjąć i uformować z niej kulki. Ułożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i znowu wstawić do lodówki. W międzyczasie ostrożnie roztopić czekoladę na obtoczenie pralinek (powinna być dość ciepła, lecz nie gorąca). Maczać okrągłe pralinki w czekoladzie i układać na czystej tacy lub talerzu. Podawać po zastygnięciu czekolady. Przechowywać w lodówce.

Czekoladowe trufle

Składniki: 20 dag gorzkiej czekolady, 200 ml śmietanki kremówki 36 proc., 4 łyżki masła, 6 łyżek brązowego cukru, cukier puder, pistacje i kakao do obtoczenia

Wykonanie: czekoladę połamać na kostki, włożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Następnie ubić śmietankę z cukrem na sztywną pianę, zagotować i wlać stopniowo do rozpuszczonej czekolady, cały czas ubijając. Kiedy śmietanka połączy się z czekoladą, dodać po kawałku masło, wciąż miksując. Schłodzić w lodówce. Z zastygłej masy szybko uformować kulki i obtoczyć je w cukrze pudrze, pokruszonych pistacjach i w kakao.

Strony

Komentarze (28)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-11 12:44:59

karmelowe lizaki.. właśnie skończyłam je robić. i zmarnowałam tylko cukier ... okropne ... albo ta sytryna jest zupełnie nie potrzebna albo o czymś zapomnieliście bo są gorzkie jak nie wiem co ;/.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-10 23:38:24

Miło było by podać źródło przepisu. Małe oszustwo.... :]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-10 23:36:51

przepis skopiowany z kwestia smaku . pl ....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-10 12:17:43

kupujmy czekoladę, bo mogą i ja nam opodatkować dla naszego dobra

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-08 06:01:10

Mmm uwielbiam :) Najlepsze pralinki moim zdaniem są z Lindor'a, te to dopiero się w ustach rozpuszczają :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-07 21:30:42

kwestiasmaku . com/ desery/trufle/pralinki_czekoladowe/przepis. html :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-07 22:02:47

musze cie rozczarowac, bo plagiat to nie jest :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-08 19:50:05

nie wiem jak to przezyje

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-08 20:37:29

no jakos bedziesz musiala

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-07 20:12:00

do it BY yourself, kurde

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-08 15:46:53

mylisz sie :P slynny angielksi skrot DIY

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-08 20:06:57

ja też bym wstawiła z 'by'

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-07 17:23:13

przepisy z kwestii smaku!!!!!!!!!!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-07 19:30:30

weszlam z ciekawosci na kwestie smaku i nie widzialam zadnego...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-08 13:05:00

to chyba slepa jestes...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-08 13:10:31

przeciez w necie krazy mnostwo takich samych przepisow... a myslisz ze na kwestie smaku skad biora przepisy? z glowy? muszecie rozczarowac bo nie :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-07 14:48:12

u mnie na blogu prezentuje właśnie tego typu ,,cake pops" czyli ciastka na patyku, ale o pierniczkowym smaku. Zainteresowani znajdą go w dziale ,,receipes" ;-) sztukastudiowania blogspot :-)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-07 14:03:30

To ma być dobre??Wolę ze sklepu!!! Szkoda że nie ma przepisu na te serduszka które są na pierwszej stronie!!! Zapewne są ze sklepu :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz