Dzisiejszy przepis zachwyci wszystkich zapalonych mięsożerców - w końcu kto nie lubi pysznych kurczaczków nuggets podanych ze słodko-kwaśnym sosem? Smażone w głębokim oleju są chrupkie z zewnątrz i wyjątkowo soczyste w środku. Przyznajcie same, temu daniu trudno się oprzeć! ;)
Składniki:
ok. 450 g filetu z kurczaka, 2 szklanki maślanki, 1/2 łyżeczki soli, 1 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku (można zastąpić słodką papryką), 2 łyżeczki czosnku w proszku, 1 1/2 łyżeczki cebuli w proszku, 2 jajka, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w cienkie kawałki i włóż do miski. Wlej maślankę, dosyp soli i wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na noc. Gotowe mięso odcedź i delikatnie opłucz pod zimną wodą, osusz i odłóż. Mąkę, paprykę, czosnek i cebulę w proszku wymieszaj razem w płytkim naczyniu. Utrzep lekko jajka i maczaj w nich kawałki mięsa, a następnie obtaczaj w przygotowanej panierze. Smaż w głębokim oleju od 3 do 5 minut, aż do osiągnięcia złocistego koloru. Odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Przypraw solą i pieprzem do smaku i podawaj z sosem miodowo-musztardowym.
Składniki: 1/3 szklanki majonezu, 1/4 szklanki miodu, 3 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej (np. francuska), 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do lodówki na minimum 6 godzin, żeby smaki zdążyły się przegryźć.
Marta Małachowska
Zobacz także:
Przepis na aksamitny, czekoladowy SERNIK ♥ Wygląda pięknie i rozpływa się w ustach!
Niebezpiecznie czekoladowy sernik, który podbije serca wszystkich łasuchów!
Rolada szpinakowa: Kremowy serek, suszone pomidory, parmezan - obiadowe pyszności!
Banalnie prosty pomysł na wykwintne danie!