Domowe kurczaczki NUGGETS z genialnym sosem miodowo-musztardowym! YUMMY

13 Września 2012

Domowy fast food? Mniam, palce lizać!

Domowe nuggetsy z sosem miodowo-musztardowym

Dzisiejszy przepis zachwyci wszystkich zapalonych mięsożerców - w końcu kto nie lubi pysznych kurczaczków nuggets podanych ze słodko-kwaśnym sosem? Smażone w głębokim olejuchrupkie z zewnątrz i wyjątkowo soczyste w środku. Przyznajcie same, temu daniu trudno się oprzeć! ;)

Domowe kurczaczki Nuggets z sosem miodowo-musztardowym (źródło: www.spoonforkbacon.com)

Składniki:

ok. 450 g filetu z kurczaka, 2 szklanki maślanki, 1/2 łyżeczki soli, 1 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku (można zastąpić słodką papryką), 2 łyżeczki czosnku w proszku, 1 1/2 łyżeczki cebuli w proszku, 2 jajka, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w cienkie kawałki i włóż do miski. Wlej maślankę, dosyp soli i wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na noc. Gotowe mięso odcedź i delikatnie opłucz pod zimną wodą, osusz i odłóż. Mąkę, paprykę, czosnek i cebulę w proszku wymieszaj razem w płytkim naczyniu. Utrzep lekko jajka i maczaj w nich kawałki mięsa, a następnie obtaczaj w przygotowanej panierze. Smaż w głębokim oleju od 3 do 5 minut, aż do osiągnięcia złocistego koloru. Odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Przypraw solą i pieprzem do smaku i podawaj z sosem miodowo-musztardowym.

Sos miodowo-musztardowy

Składniki: 1/3 szklanki majonezu, 1/4 szklanki miodu, 3 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej (np. francuska), 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do lodówki na minimum 6 godzin, żeby smaki zdążyły się przegryźć.

Marta Małachowska

Zobacz także:

Przepis na aksamitny, czekoladowy SERNIK ♥ Wygląda pięknie i rozpływa się w ustach!

Niebezpiecznie czekoladowy sernik, który podbije serca wszystkich łasuchów!

Rolada szpinakowa: Kremowy serek, suszone pomidory, parmezan - obiadowe pyszności!

Banalnie prosty pomysł na wykwintne danie!

Strony

Komentarze (20)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-14 16:57:32

przepraszam, nie ubijam tylko roztrzepuję :) przejęzyczenie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-13 21:42:04

Polecam, chociaż lepszy gęsty jogurt zamiast majonezu. Po co się niepotrzebnie tuczyć, wystarczyć, że kurczak miał styczność z olejem. Kocham piękne jedzenie - na facebooku :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-13 20:20:06

Ten sos jest przepyszny! Polecam. Kamila.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-13 19:42:20

Ja dzisiaj robiłam, ale kupiłam pomysł na... soczyste kurczczki czy coś takiego i było przepyszne, polecam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-13 19:23:00

Tutaj wpisz treść komentarza do Domowe kurczaczki NUGGETS z genialnym sosem miodowo-musztardowym! YUMMY...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-13 16:47:06

ja kruszę płatki kukurydziane, a zamiast jajka robię gęste ciasto naleśnikowe w czosnkiem granulowanym i odrobiną soli :) wychodzą pyszne i z frytkownicy i z patelni.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-13 12:30:06

I tak najlepsze są w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Dziwny ten przepis.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-13 12:41:38

dlaczego dziwny? mi się podoba, i na pewno wypróbuję, a zwłaszcza ten sos miodowo-musztardowy

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-13 09:34:35

Nie jedzcie mięsa! Lepiej i zdrowiej zrobić sobie kalafior lub brokuły w panierce i zjeść z sosem. :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-13 10:09:54

A kysz! Lepiej i zdrowiej? Chyba żartujesz, białe mięsko jest super. A kalafior śmierdzi :*

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-13 16:11:51

brokuły w panierce hahaha

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-13 22:53:36

Przestancie hejtowac, kazdy je to co lubi, a mieso w nadmiarze nie jst zdrowe.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-13 08:00:27

Ja robie inaczej. Kurczaki kroje, na godzine do mleka, potem ubijam jajko i kruszę krakersy (słone) z dowolną przyprawą (papryka, albo gyros, albo taka do kurczaka), kawałki kurczaka moczę w jajku , obtaczam w panierceti na blachę z pergaminem, potem wszystko do piekarnika na 30 min. Uważam, że dużo zdrowiej i smaczniej jest je upiec niż smażyć, a kurczak jest soczysty, bo namoczony wcześniej w mleku. Pozdrawiam : Papilotki:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-13 12:38:53

całkiem fajny przepis, może wypróbuje. :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-13 14:49:53

ubijasz całe jajko? mikserem cy jak?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz