Dziś zapraszamy cię w kulinarną podróż dookoła świata. Na początek skandynawska przystawka, później afrykańska zupa, jako danie główne przysmak z Ameryki Południowej, a na deser smakołyk z Japonii. Smacznego!
Skandynawski torcik kanapkowy z pastą tuńczykową
Składniki: 12 kromek pieczywa tostowego pszennego, 25 dag chudego twarogu, 35 dag majonezu, 300 ml śmietany kremówki, puszka tuńczyka, 30 dag szynki, 50 dag krewetek, 3 jajka na twardo pokrojone w ćwiartki, pęczek koperku.
Przygotowanie: Ubij śmietanę i wymieszaj z twarogiem oraz majonezem. Podziel masę na 3 porcje. Jedną część wymieszaj z rozdrobnionym tuńczykiem, drugą z szynką, a trzecią pozostaw bez dodatków. Jeden tost posmaruj pierwszym rodzajem masy, przykryj drugim. Drugi posmaruj innym smakiem, przykryj trzecim. Ten oraz boki posmaruj masą bez dodatków i włóż do lodówki. Przed podaniem udekoruj koperkiem, krewetkami i jajkami. Z 12 kromek stworzysz 4 takie torciki.
Afrykańska zupa Lasopy
Składniki: 1,5 kg kości cielęcych, 2 litry wody, 2 łyżki soli, pomidory, 2 marchewki, mała rzepa, 6 dymek (wszystkie warzywa pokrojone na kawałki, garść zielonej fasolki.
Przygotowanie: Kości włóż do garnka, zalej wodą, posól i przykryj. Gotuj przez godzinę. Dodaj warzywa oraz przyprawy, gotuj kolejną godzinę. Gdy warzywa zmiękną, wyjmij kości, a powstałą zupę zmiksuj.
Karaibska sałatka krewetkowa
Składniki: 2 awokado, sok z połowy cytryny, 2 pomidory, ananas, puszka liści kaktusa, 2 papryczki chilli, 10 dag krewetek koktajlowych, oliwa, ząbek czosnku, kolendra.
Przygotowanie: Obrane awokado pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Pomidory obierz ze skórki i pokrój. To samo uczyń z ananasem. Dodaj odsączone liście kaktusa i wymieszaj z sokiem z cytryny oraz posiekaną jedną papryczką i kolendrą. Krewetki obierz, opłucz, skrop oliwą i wymieszaj. Dołóż czosnek oraz drugą papryczkę, podsmaż i dodaj do sałatki.
Japoński mus z zielonej herbaty
Składniki: 5 łyżek japońskiej zielonej herbaty (np. sencha), szklanka mleka, 450 ml kremówki, 8 łyżek cukru, 4 łyżeczki żelatyny.
Przygotowanie: Herbatę, mleko, śmietanę i cukier podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie dopuść do wrzenia. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut. Dodaj żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody i podgrzewaj, aż się rozpuści. Musem napełnij małe japońskie filiżanki do herbaty, wstaw do lodówki, żeby zastygł.
Zobacz także:
Przepis na tureckie ciasteczka migdałowe
Proste, efektowne i bardzo smaczne! Poradzi sobie z nimi nawet kulinarny laik!
To danie, uchodzące za wykwintne, w gruncie rzeczy jest całkiem łatwe w przygotowaniu. Z naszą pomocą na pewno ci się uda!