Czipsy z jarmużu: Modna przekąska w wersji LIGHT (NIE tuczy tak jak zwykłe chrupki!)

To ostatni dzwonek by przyrządzić przepyszne i zdrowe czipsy z jarmużu.
Czipsy z jarmużu: Modna przekąska w wersji LIGHT (NIE tuczy tak jak zwykłe chrupki!)
05.03.2013

Jarmuż to najmodniejsze warzywo tej zimy. I w przeciwieństwie do sezonowych bestsellerów w świecie muzyki czy mody, jarmuż naprawdę jest gwiazdą!

Pyszny, naładowany witaminami, uniwersalny -  zdaje egzamin w każdej potrawie od śniadania, przez obiad aż po przekąski. Dzisiaj mamy gratkę dla miłośniczek chipsów: pieczone w piekarniku liście jarmużu, które smakują lepiej niż Cheetosy!

Potrzebujesz: 300 g jarmużu, 1/3 szklanki parmezanu, 1/4 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek

1. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.

2. Umyty jarmuż posiekaj na mniejsze kawałki, usuń grube łodyżki. W małej miseczce wymieszaj parmezan, sól, pieprz i posiekany czosnek.

3. Wymieszaj oliwę i sok z cytryny.

4. Jarmuż ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Skrop mieszanką oliwy i soku, oprósz serową mieszanką.

5. Piecz około 15 minut, aż boki lekko zbrązowieją a jarmuż stanie się chrupiący. Podawaj od razu- na ciepło smakuje najlepiej!

Polecane wideo

Komentarze (4)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 05.03.2013 19:30
najlepsze są wafle ryżowe posypane przyprawą z papryki. są meeega ! smakują jak chipsy a są zdrowsze no i mają o wiele mniej kalorii. polecam :))
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 05.03.2013 10:22
nie tuczy jak zwykłe chrupki i nawet tak nie smakuje! paskudztwo!
odpowiedz
Domi (Ocena: 5) 05.03.2013 08:58
Nigdzie nie mogę znaleźć jarmużu w Gdańsku;/ czy na rynku na przymorzu jest dostępny??
odpowiedz

Polecane dla Ciebie