Jarmuż to najmodniejsze warzywo tej zimy. I w przeciwieństwie do sezonowych bestsellerów w świecie muzyki czy mody, jarmuż naprawdę jest gwiazdą!
Pyszny, naładowany witaminami, uniwersalny - zdaje egzamin w każdej potrawie od śniadania, przez obiad aż po przekąski. Dzisiaj mamy gratkę dla miłośniczek chipsów: pieczone w piekarniku liście jarmużu, które smakują lepiej niż Cheetosy!
Potrzebujesz: 300 g jarmużu, 1/3 szklanki parmezanu, 1/4 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek
1. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.
2. Umyty jarmuż posiekaj na mniejsze kawałki, usuń grube łodyżki. W małej miseczce wymieszaj parmezan, sól, pieprz i posiekany czosnek.
3. Wymieszaj oliwę i sok z cytryny.
4. Jarmuż ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Skrop mieszanką oliwy i soku, oprósz serową mieszanką.
5. Piecz około 15 minut, aż boki lekko zbrązowieją a jarmuż stanie się chrupiący. Podawaj od razu- na ciepło smakuje najlepiej!