Ciasto na pierogi + 5 pomysłów na świąteczny farsz (PALCE LIZAĆ!)

17 Grudnia 2015

Wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii bez pierogów. A gdyby tak zmodyfikować tradycyjne przepisy? Oto garść inspiracji.

jak zrobić pierogi

Pierogi już niedługo trafią na wiele świątecznych stołów w polskich domach. Najczęściej podajemy je z kapustą i grzybami. Nieprzypadkowo – nasi przodkowie wierzyli, że kapusta zaserwowana domownikom dwudziestego czwartego grudnia zapewni siłę i zdrowie, natomiast grzyby kojarzono z siłami życiowymi i wierzono, że mają magiczną moc.

W święta warto jednak odejść nieco od tradycji. Zamiast suszonych grzybów można wykorzystać pieczarki, a farsz wzbogacić ugotowaną soczewicą. Przepyszne i bardzo zimowe są pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną albo twarogiem i dynią. Warto zdecydować się na wersję rybną, np. z łososiem, karpiem, sumem czy każdą inną rybą (wędzoną albo gotowaną).

A gdyby tak w Wigilię podać pierogi na słodko? Mogą być ze śliwką, orzechami, makiem. Na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z woj. lubelskiego wpisane są pierogi nowodworskie, które robi się z białym serem, kaszą i rodzynkami. W nadzieniu przebija się smak cynamonu, imbiru i mięty. Na uwagę zasługują również tradycyjne niwiskie pierogi z kapustą kiszoną (woj. podkarpackie) – oprócz kapusty kiszonej w farszu znajduje się czosnek, cebulka, sól, pieprz. Bardzo smaczne są pierogi razowe z Lalina (woj. podkarpackie), w których mamy wyraźny smak kapusty, suszonych grzybów leśnych (np. borowików, ewentualnie kozaków czy podgrzybków) i przypraw. W woj. podkarpackim robi się także pierogi z kaszy jaglanej z serem oraz pierogi z kapustą i grzybami pilzneńskimi.

I jeszcze słowo o pierogach z kapustą i grzybami leśnymi z woj. lubuskiego: „Podczas przygotowywania pierogów, suszone grzyby należy namoczyć i posiekać. Kiszoną kapustę ugotować w niewielkiej ilości wody, odsączyć i drobno posiekać. Cebulkę podsmażyć na złoty kolor na maśle sklarowanym. Następnie wszystkie te składniki połączyć, dodać sól i pieprz. Tak powstały farsz należy nałożyć na rozwałkowane kawałki ciasta i zlepić brzegi. Pierogi należy gotować ok. 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Gdy wypłyną, należy polać je zimną wodą ok. 250 ml i odsączyć na durszlaku”.

Strony

Komentarze (3)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2015-12-19 18:47:52

re: Ciasto na pierogi + 5 pomysłów na świąteczny farsz (PALCE LIZAĆ!)

WITAM, sprzedam zestaw WOW złozonego z Mifepristone i Misoprostol . Miferpistone blokuje wydzielanie hormonu progesteronu, który warunkuje utrzymanie ciąży. Bez tego hormonu przerywa się więź między zarodkiem a ścianą macicy, wystepują skurcze. Misoprostol natomiast wzmacnia skurcze, pomagając wydalić produkty ciąży z macicy. W przypadku zamówienia środków ze strony women on web wpłącasz pieniądze na konto a paczki w 90% przechwytywane są na granicy kraju przez urząąd celny. Wynikiem tego jest znaczne opóźnienie (około 6 tygodni) lub niedostarczenie przesyłki - na co nie można pozwolić gdyż każdy DZIEŃ PRZY TAKIEJ KURACJI JEST ISTOTNY. Środki sprowadzane są z jednej z hurtowni medycznych na terenie Holandii. Wysyłam je z Polski więc paczka dotrze do Ciebie na 100%, nie będzie obaw o przechwycenie jej za granicą. W ciągu dwóch dni roboczych otrzymasz przesyłkę. Z swojej strony udzielam dokłądnych informacji o kuracji po trzymaniu paczki. Zawartość przesyłki: 1x Mifepristone 8x Misoprostol Instrukcja dawkowania Tanio!! KONTAKT: 66314trzy828

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-12-17 07:14:26

re: Ciasto na pierogi + 5 pomysłów na świąteczny farsz (PALCE LIZAĆ!)

co byście za ciasto nie wybrał i jaki farsz by miał nie być w środku zalejcie mąkę wrzątkiem, koniecznie wrzątkiem, pomieszajcie łyżką co by się nie poparzyć i odczekajcie aż troche przestygnie zanim dodacie reszte składników, polecam też dodać łyżkę oleju [tylko nie oliwy]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-12-17 18:00:30

dobry przepis. ja zawsze tak robie ale zamiast oleju daję masło. rozpuszczam je w gorącej wodzie i zalewam mąkę. mieszam mikserem i odstawiam na pół godziny. ciasto rewelacja. miękkie, plastyczne. polecam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1