To wyjątkowe w swojej strukturze ciasto znane było już w starożytnej Grecji i Rzymie. Do Polski dotarło w XVIII wieku. Na Kaszubach znana jest legenda, która mówi, że miejscowe ciasto, zwane listkowym, zostało upowszechnione w skali światowej przez Francuzów odwiedzających Gdańsk pod wodzą Napoleona Bonaparte w 1807 roku. Samo przygotowanie ciasta francuskiego jest czasochłonne, dlatego najlepiej korzystać z gotowego – na jego bazie swoje potrawy przygotowuje nawet znany kucharz Jamie Oliver. W jednym ze swoich programów przyznał, że „nigdy sam nie robił ciasta francuskiego i zawsze je kupuje”. Oczywiście, na końcu podamy ci również sprawdzony przepis na ciasto francuskie, gdybyś jednak postanowiła się zmierzyć z tym zadaniem. Smacznego!
Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego, kilka plasterków szynki, ok. 10 sporych pieczarek, śmietana 12 proc., 2 cebule, kilka plasterków sera żółtego, jajko, sól, pieprz, chili
Wykonanie: cebulę drobniutko posiekać, włożyć na patelnię. Pieczarki umyć, osuszyć, posiekać w plasterki, również włożyć na patelnię i razem podsmażać. Gdy się usmażą, zaprawić śmietaną, dodać sól, pieprz i chili do smaku. Plasterki szynki i sera pokroić na kawałeczki. Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na kwadraty (8x8 cm). Układać na kwadratach po kawałeczku szynki, następnie nakładać pół łyżeczki farszu pieczarkowego, a na to kawałeczek sera. Zlepić dwa przeciwległe rogi (aż powstanie „latawiec”). Tak przygotowane zawijasy posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w 210 stopniach przez około 10 minut.
Stolnicę lekko oprószyć mąką, położyć ciasto i tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkować na kwadratowy placek grubości około 2 cm lub cieniej – tak, aby środek był grubszy niż boki. Na środku rozłożyć schłodzone masło, żeby rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta. Rogi ciasta połączyć nad masłem, formując kopertę i zlepić ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania. Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkować na prostokąt długości trzy razy większej niż szerokość. Ciasto złożyć na trzy części, formując prostokąt. Wstawić do lodówki na dwie godziny.
Ciasto wyjąć z lodówki, obrócić o 90 stopni, rozwałkować na prostokąt, tak jak wcześniej. Złożyć na trzy części i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowywać i składać ciasto sześć razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na dwie godziny. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało. Piec w temperaturze ok. 200 stopni przez około kwadrans.
Dla miłośniczek ciasta francuskiego jeszcze dwa przepisy: na zawijaski naszej Czytelniczki i tartaletki z warzywami oraz serem.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Mądre i świadome zakupy spożywcze: Rozszyfruj oznaczenia na etykietach!
Nie wszystkie skróty oznaczają szkodliwy składnik.
Przyprawy polskie i zagraniczne, dla zdrowia i smaku
Sprawdź, z czym łączyć przyprawy. I jak wyhodować je w domowych warunkach.
Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego, jedna podwójna pierś z kurczaka, pęczek dymki, kilka dużych pieczarek, kubek bulionu warzywnego, łyżka gęstej śmietany, łyżka mąki, łyżeczka musztardy, łyżeczka masła, tymianek, liść laurowy, gałka muszkatołowa do smaku, jajko, sól, pieprz.
Wykonanie: kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kawałeczki. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na maśle. Dodać posiekaną dymkę (razem z cebulkami). Gdy dymka się podsmaży, dodać odrobinę gałki muszkatołowej, trochę tymianku i jednego listka laurowego (można go pokruszyć i odrzucić łodyżkę). Pieczarki umyć, osuszyć, posiekać, dodać do rondla. Gdy się usmażą, całość doprawić łyżką śmietany, dodać mąkę i musztardę. Wymieszać. Zalać danie bulionem warzywnym. Wyłączyć ogień pod naczyniem. Obłożyć górę potrawy (w rondlu) ciastem francuskim. Ponakłuwać ciasto widelcem, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w 220 stopniach przez ok. 20 minut (aż ciasto zrobi się złote).
Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 4 jabłka, 40 g borówek ze słoiczka, 20 g orzechów włoskich, 20 g rodzynek, jajko do posmarowania, 40 g płatków migdałowych, ewentualnie mąka na stolnicę
Wykonanie: jabłka obrać, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne. Orzechy drobniutko posiekać. Borówki wymieszać z orzechami i rodzynkami. Ciasto francuskie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na płat o wymiarach 48x24 cm. Pokroić go na kwadraty 12x12 cm. Na środku każdego kwadratu ułożyć jabłko, napełnić je borówkowym nadzieniem. Zlepić ze sobą cztery rogi kwadratów (dwa razem, po przekątnej), posmarować rozkłóconym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 25-30 minut.
Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 30 dag wędzonej piersi indyka, 10 dag parmezanu, 10 dag ementalera, dwa białka, jedno żółtko, natka pietruszki
Wykonanie: w cieście francuskim szklanką wyciąć krążki. Mięso indyka drobno pokroić, sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natkę posiekać, z białek ubić sztywną pianę. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Na połówkę każdego krążka łyżeczką nałożyć farsz, złożyć pierożka na pół, a brzegi starannie zlepić. Pierożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec przez 15 minut w 200 stopniach.
Składniki: 200 ml zimnej wody, łyżka miałkiej soli, 500 g dobrej jakości masła o temperaturze pokojowej, 150 g mąki krupczatki, 250 g zwykłej mąki
Wykonanie: wlać wodę do szklanki, dodać sól i mieszać, aż sól się rozpuści. W rondelku roztopić 75 g masła na wolnym ogniu. Obydwie mąki wsypać do miski. Dodać posoloną wodę, roztopione masło i zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć ją dłonią, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na dwie godziny. Pozostałe masło pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Utarte masło włożyć między dwie warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt grubości 2 cm i wstawić do lodówki. W następnej kolejności ciasto wyjąć z lodówki.