Ciasto francuskie w wersji wytrawnej - aromatyczne pierożki, pikantne zawijasy itp.

14 Kwietnia 2012

Ciasto francuskie pozwala wyczarować prawdziwe kulinarne wspaniałości.

Ciasto francuskie

To wyjątkowe w swojej strukturze ciasto znane było już w starożytnej Grecji i Rzymie. Do Polski dotarło w XVIII wieku. Na Kaszubach znana jest legenda, która mówi, że miejscowe ciasto, zwane listkowym, zostało upowszechnione w skali światowej przez Francuzów odwiedzających Gdańsk pod wodzą Napoleona Bonaparte w 1807 roku. Samo przygotowanie ciasta francuskiego jest czasochłonne, dlatego najlepiej korzystać z gotowego – na jego bazie swoje potrawy przygotowuje nawet znany kucharz Jamie Oliver. W jednym ze swoich programów przyznał, że „nigdy sam nie robił ciasta francuskiego i zawsze je kupuje”. Oczywiście, na końcu podamy ci również sprawdzony przepis na ciasto francuskie, gdybyś jednak postanowiła się zmierzyć z tym zadaniem. Smacznego!

Zawijasy z szynką i pieczarkami

Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego, kilka plasterków szynki, ok. 10 sporych pieczarek, śmietana 12 proc., 2 cebule, kilka plasterków sera żółtego, jajko, sól, pieprz, chili

Wykonanie: cebulę drobniutko posiekać, włożyć na patelnię. Pieczarki umyć, osuszyć, posiekać w plasterki, również włożyć na patelnię i razem podsmażać. Gdy się usmażą, zaprawić śmietaną, dodać sól, pieprz i chili do smaku. Plasterki szynki i sera pokroić na kawałeczki. Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na kwadraty (8x8 cm). Układać na kwadratach po kawałeczku szynki, następnie nakładać pół łyżeczki farszu pieczarkowego, a na to kawałeczek sera. Zlepić dwa przeciwległe rogi (aż powstanie „latawiec”). Tak przygotowane zawijasy posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w 210 stopniach przez około 10 minut.

 

Strony

Komentarze (5)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-17 13:25:29

Tutaj wpisz treść komentarza do Ciasto francuskie w wersji wytrawnej - aromatyczne pierożki, pikantne zawijasy itp....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-26 16:47:06

to ja polecam Rogaliki francuskie nadziewane cielęciną z kozim serem (ilość dla 4 osób) Składniki: górka cielęca 250 g, kozi ser 150 g, ciasto francuskie 1 op. ( produkt gotowy), jaja 1 szt, Irving Fig & Pear White 2 saszetki, jogurt naturalny 200 ml, świeża mięta, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 2-3 łyżeczki, oliwa. sól, pieprz Cielęcinę pokroić w cienkie paski zalać 150 ml mocnego naparu herbacianego, odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz. Mięso dobrze odsączyć, oprószyć suszonymi pomidorami, doprawić solą i pieprzem. Ciasto pokroić w trójkąty napełnić mięsem, dodać plasterek koziego sera, zawijać aby uzyskać formę rogalików. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do rozgrzanego do 180 st. piekarnika, piec ok. 20 min. Podawać z jogurtem połączonym ze świeżą miętą.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-14 23:29:44

a ja farsz z łososia ze szpinakiem i serem pleśniowym w formie takich trójkątów z ciasta francuskiego :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-14 14:01:28

parówki i ser żółty zawinięte w ciasto francuskie:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-14 10:58:11

ja polecam ciasto francuskie z brokułami, żółtym wędzonym serem i sosem czosnkowym.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1