Ciasto francuskie w wersji na słodko - tarty z jabłkami, napoleonki & czekoladowe roladki

23 Kwietnia 2012

Garść inspiracji na słodkie desery.

ciasto francuskie

Jak pisaliśmy w artykule z przepisami na ciasto francuskie w wersji wytrawnej, tzw. listkowe ciasto trafiło do naszego kraju w XVIII wieku. W tym tekście podaliśmy również sprawdzony przepis na samo ciasto, zachęcamy cię jednak, abyś korzystała z gotowego produktu, po który śmiało sięgają również szefowie kuchni. Sprawdź nasze podpowiedzi na słodkie przysmaki z ciasta francuskiego.

Napoleonki z brzoskwinią

Składniki: 500 g gotowego ciasta francuskiego, 500 ml mleka, niepełna szklanka cukru, 2 opakowania waniliowego budyniu, 150 g miękkiego masła, puszka brzoskwiń w zalewie, cukier puder do posypania

Wykonanie: ciasto francuskie rozwałkować na prostokąt o rozmiarach 48x30 cm. Pokroić na cztery paski. Po dwa paski ułożyć na dwóch blachach, nakłuć je widelcem. Piec przez około 20 minut w 190 stopniach. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty krem. Mieszając, ostudzić go w zimnej wodzie. Ostudzony, roztrzepać mikserem, dodając miękkie masło. Zmiksować na jednolity krem. Na jeden pasek ciasta francuskiego nałożyć połowę kremu i część odsączonych z syropu brzoskwiń. Przykryć drugim paskiem. W ten sam sposób uczynić z pozostałymi paskami ciasta, kremem oraz owocami. Napoleonki wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem pokroić je na porcje, a wierzch oprószyć cukrem pudrem.

Lodowe wieże

Składniki: 400 g gotowego ciasta francuskiego, 500 g truskawek (świeżych albo mrożonych), 400 g lodów truskawkowych, 1-2 jajka do posmarowania, mąka na stolnicę

Wykonanie: stolnicę posypać mąką. Ciasto francuskie rozwałkować na płat o grubość 5 mm. Za pomocą okrągłej foremki (np. szklanki) wykroić 30-32 kółka o średnicy 8 cm, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć osiem kółek, posmarować je rozkłóconym jajkiem i poprzekłuwać widelcem. Z pozostałych kółek wykroić środki za pomocą mniejszej foremki (np. kieliszka). Na każdym pełnym kółku położyć trzy z wykrojonym środkiem i posmarować jajkiem. Obok na blasze ułożyć wykrojone środki, posmarować je jajkiem. Piec przez około kwadrans (do przyrumienienia) w 180 stopniach. Truskawki pozbawić szypułek, pokroić w kawałki. Upieczone „wieże” napełnić truskawkami, przykryć gałką lodów truskawkowych, a niektóre także upieczonymi środkami z ciasta francuskiego.

Strony

Komentarze (8)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Elunia ;)
(Ocena: 5)
2013-03-07 20:19:22

re: Ciasto francuskie w wersji na słodko - tarty z jabłkami, napoleonki & czekoladowe roladki

Naprawde wspaniałe! Gratuluję świetnego pomysłu

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-23 22:31:50

Az zgłodniałam przez to zdjęcie. :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-23 18:40:48

Serdecznie prosimy o pomoc w spełnieniu naszego marzenia! Wyślij sms o treści KLASA.58 pod nr. 72355 i zagłosuj na najfajniejsza klasę mat geo z 3LO! Dziekujemy!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-25 20:25:25

chyba jeszcze nie zgłupiałam! Macie pomysły!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-23 15:08:51

Tutaj wpisz treść komentarza do Ciasto francuskie w wersji na słodko - tarty z jabłkami, napoleonki & czekoladowe roladki...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-23 13:46:12

zrobię te z czekoladą na piątkowa imprezę ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-23 09:48:35

dobre, proste przepisy :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-23 09:40:31

pysznościii!!!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1