CIASTECZKA z M&M`s-ami: Genialnie proste! ♥ Idealne łakocie dla maluchów & ich mam ;)

21 Września 2012

Smaczne i EFEKTOWNE ciastka, które zachwycą KAŻDEGO!

Ciasteczka M&Ms

Jeżeli żyjecie w ciągłym pośpiechu i nie macie czasu na czasochłonne pieczenie ciast i ciasteczek - ten przepis jest dla Was! Nam skradł serce jak tylko zobaczyłyśmy zdjęcia - mięciutkie ciasteczka nakrapiane czekoladowymi M&M`sami... Czy jesteśmy już w niebie?

Co więcej, naprawdę trudno zepsuć te ciastka - wyjdą nawet kompletnemu laikowi. Ponadto możecie zaprosić do pieczenia także Wasze pociechy - z pewnością będzie to dla nich świetna zabawa

Miękkie ciasteczka M&M`s (źródło: www.fearlesshomemaker.com)

Składniki (na 34 ciastka):

2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 12 łyżeczek rozpuszczonego i ostudzonego masła, 1 szklanka brązowego cukru, 1/2 szklanki białego cukru, 1 jajko + 1 białko jajka (w temp. pokojowej), 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (jeśli nie mamy, można pominąć), ok. 1 szklanka m&m`s (mogą być też inne cukierki tego typu, ale musimy się liczyć z tym, że w tańszych odpowiednikach barwnik łatwiej się rozpuszcza, więc nasze ciastka będą bardzo kolorowe)

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 170°C.

Mąkę i proszek do pieczenia połącz w misce i odstaw na bok. W oddzielnej misce zmiksuj rozpuszczone masło i brązowy oraz biały cukier, aż do dokładnego połączenia. Dodaj jajko i białko jajka, sól oraz ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas miksując (autorka przepisu poleca mieszać składniki rękoma). Na początku masa będzie grudowata, dlatego bądź cierpliwa! Na koniec wsyp do ciasta m&m`sy, zostawiając trochę cukierków na dekorację.

Teraz pora na lepienie: na jedno ciastka przypadają ok. 2 łyżeczki masy. Kulki ciasta wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w parocentymetrowych odstępach. Wierzch i boki każdej kulki dekoruj m&m`sami. Blachę wstaw na 5 minut do zamrażarki (jeśli masz za małą zamrażarkę, wstaw do lodówki na ok. 10 minut).

Piecz ciastka przez ok. 8-12 minut aż ciastka urosną i nabiorą złocistego koloru. Środek powinien wciąż być miękki! Uważaj, żeby nie przypalić ciastek, najlepiej sprawdź ich stan w połowie pieczenia.

Smacznego!

Marta Małachowska

Zobacz także:

Grapefruitowa La Paloma zawróci Ci w głowie <== przepis na ORZEŹWIAJĄCY DRINK!

Tequila w rześkim, owocowym wydaniu!

Aksamitny mus czekoladowo-pomarańczowy ♥ Wykwintny deser na romantyczny wieczór...

Zachwyć swojego partnera słodkim deserem, który rozpływa się w ustach!

Strony

Komentarze (24)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

k
(Ocena: 5)
2014-10-09 20:28:23

re: CIASTECZKA z M&M`s-ami: Genialnie proste! ♥ Idealne łakocie dla maluchów & ich mam ;)

Strasznie twarde i za słodkie :(

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-21 22:27:29

u mnie za słodkie i bardzo twarde

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-27 16:43:58

to jak ma być ? 12 łyżek czy 12 łyżeczek ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-25 18:23:05

Niestety moje ciastka zamieniły się w jeden wielki placek, pomimo zrobienia go wg (podobno) oryginalnego przepisu z 12 łyżkami... a szkoda, bo miał to być prezent dla siostry.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-12 22:29:29

w moim przypadku wyszly za slodkie. mysle ze obedzie sie bez tej dodatkowej 1/2 szklanki bialego cukru, szklanka brazowego spokojnie wystarczy, sa tak slodkie ze nie da sie ich jesc :(

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-26 21:43:52

jUZ W PIĄTEK WYPRÓBUJE ... ZOBACZYMY CO TY WYJDZIE ;) czy ktoras z was próbowała ? wyszly , nie wyszly? ewentualnie co zmieniłyscie w wykonaniu lub proporcjach ;)?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-26 18:12:34

ile gdzieś tak ciastek wychodzi?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-25 19:08:50

a czy mozna uzyc tylko bialego cukru????

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-22 19:14:26

dobra, a powiedzcie mi prosze czemu moje ciastka zmienily sie z ciastek w placek na cala blache? kulki sie roooooozplynely -.-

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-05 11:05:01

a ile dałaś masła? ja dałam 12 łyżeczek zamiast 12 łyżek i też mi się rozpłynęły :/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-22 18:56:04

mi wyszły 23 ciastka, bo 10 zrobiłam ładnych, dużych (2 łyżki masy) a 13 małych do tego. Jak wyszły, nie wiem - jeszcze się pieką :) ale są ładne kolorowe.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-23 12:29:56

a robiłaś z 12 ŁYŻEK czy ŁYŻECZEK masła ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-23 12:36:03

z 12 ŁYŻEK czy ŁYŻECZEK masła piekłaś ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz