Ciasta z warzywami - smaczne i zdrowe

15 Listopada 2014

Możesz sprawić, że twoje wypieki będą zdrowe. W jaki sposób? Wykorzystując warzywa!

ciasto marchewkowe

Zanim pomyślisz: „Ciasto z warzywami? Ee, to nie dla mnie”, przeczytaj ten artykuł. Jest wiele powodów, dla których ciasta warzywne można pokochać. Są zdrowe. Mniej kaloryczne od tradycyjnych wypieków. Zagwarantują nowe doznania twoim kubkom smakowym. Dostarczą organizmowi sporo błonnika. Zaskoczą bliskich, których nimi poczęstujesz. A przy tym są naprawdę smaczne!

Jakie warzywa nadają się do wypieków? Będziesz zaskoczona, ale większość. Niektórzy potrafią przyrządzić ciasto nawet z cebuli – zwiebelkuchen to zresztą tradycyjny niemiecki placek cebulowy. Bardzo dobre są też bułeczki z czosnkiem. Najsmaczniejsze warzywne ciasta zrobimy jednak z łagodnych produktów – marchwi, ziemniaków, cukinii, dyni. Są na tyle neutralne w smaku, że dobrze komponują się z innymi składnikami. Również słodkimi.

Wskazówka: do wielu wypieków z warzywami wykorzystuje się purée, dlatego warto przygotować je wcześniej, nawet poprzedniego dnia. Jeśli w przepisie jest mąka, pszenną możemy zastąpić mąką razową. Z warzyw zrobimy też smaczne lody – np. zagęszczone mleko, jajko, purée z dyni, cukier i przyprawy korzenne wystarczą, by wyczarować pyszne domowe lody dyniowe.

Oto kilka przepisów na warzywne wypieki.

Strony

Komentarze (2)
ocena
3.5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Goodforyou blog
(Ocena: 5)
2014-11-15 20:33:24

re: Ciasta z warzywami - smaczne i zdrowe

Uwielbiam ciasto marchewkowe. Dobre jest też cukiniowe i buraczkowe;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
dsa
(Ocena: 2)
2014-11-15 08:20:11

re: Ciasta z warzywami - smaczne i zdrowe

Mnóstwo cukru i masła, warzywa chyaba tylko dla warzywnej nazwy.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1