Chyba nie ma drugiego takiego warzywa, które miałoby tylu przeciwników, co brukselka. Niektórzy narzekają na jej zapach, inni na gorzkawy smak. Tymczasem małe kapuściane główki są doskonałą propozycją na zimowe dni, kiedy brakuje jeszcze świeżych warzyw (w sklepach brukselkę dostać można od października do końca stycznia, w pozostałe miesiące pozostaje nam mrożona). Jeżeli odpowiednio ją doprawimy, uzyskamy naprawdę wyśmienitą i przede wszystkim zdrową przekąskę!
Składniki: kilka brukselek, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie:
1.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2.Podziel brukselki na listki i wrzuć je do miseczki. Skrop wszystkie oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość delikatnie dłońmi tak, byś miała pewność, że każdy listek jest doprawiony.
3.Ułóż listki na papierze do pieczenia – najlepiej każdy osobno, żeby nie stykały się ze sobą.
4.Piecz chipsy przez 10-12 minut, dopóki nie staną się chrupiące.
Wskazówka: Możesz jeść je od razu po upieczeniu, ale będą smakowały wyśmienicie nawet dwie godziny później!