Calzone z brokułami, pieczarkami i mozarellą - pyszności na weekendowy obiad dla rodziny!

W pysznym cieście skryty jest soczysty, serowy farsz - mniam!
Calzone z brokułami, pieczarkami i mozarellą - pyszności na weekendowy obiad dla rodziny!
fot. www.acozykitchen.com
14.09.2012

Calzone to pizza wywrócona na drugą stronę - w pysznym, miękkim cieście skryty jest soczysty farsz, który można dowolnie komponować według uznania. To prosty pomysł na niebanalny obiad, który każda przygotuje bez problemu!

Calzone z pieczarkami i serem mozarella (źródło: www.acozykitchen.com)

Składniki na jeden pieróg:

Na farsz: Oliwa z oliwek, 1/2 cienko pokrojonej cebuli, szczypta soli, 1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki poszatkowanych pieczarek, garść ugotowanych różyczek brokuła, 1 kula mozarelli, 10 oliwek bez pestek, 1 pomidor pokrojony w kostkę, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki serka śmietankowego typu Bieluch

Na ciasto: 1 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli, 3/4 łyżeczki drożdży instant, 1/2 szklanki letniej wody, 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Farsz: Na rozgrzanej patelni skropionej oliwą z oliwek zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, posypać solą i dusić przez parę minut. Na koniec dodać brokuły i dusić jeszcze przez parę minut. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z serkiem, następnie dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.

Ciasto: Wymieszaj suche składniki w dużej misce, dolej wody i oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż masę na oprószony mąką blat i dalej wyrabiaj ciasto aż stanie się sprężyste i jednolite. Aby ułatwić sobie to zadanie, możesz odłożyć ciasto i przykryć je miską na parę minut, dzięki czemu masa stanie się łatwiejsza do ugniatania. Po wyrobieniu włóż ciasto do miski skropionej oliwą z oliwek, przykryj szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją wielkość. Następnie delikatnie spuść powietrze z ciasta i odłóż na kolejne parę minut.

Rozwałkuj ciasto na gruby placek i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj środek placka sosem pomidorowym, wyłóż podduszone pieczarki, cebulę, oliwki, i pomidor, a na wierzch pokrojoną w plastry mozarellę. Następnie złóż ciasto na pół i zagnij brzegi. Używając ostrego noża zrób nacięcie na wierzchu pieroga. Zapiekaj w ok. 200°C przez ok. 15-20 minut, aż calzone się zezłoci.

Marta Małachowska

Zobacz także:

Domowe kurczaczki NUGGETS z genialnym sosem miodowo-musztardowym! YUMMY

Domowy fast food? Mniam, palce lizać!

Przepis na aksamitny, czekoladowy SERNIK ♥ Wygląda pięknie i rozpływa się w ustach!

Niebezpiecznie czekoladowy sernik, który podbije serca wszystkich łasuchów!

 

 

Polecane wideo

Komentarze (12)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 30.09.2012 21:12
BYŁO MEGA PYSZNE :D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 16.09.2012 13:51
ktoś zna odpowiedniki tego bielucha? pierwszy raz widzę coś takiego
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 16.09.2012 10:43
wczoraj zrobilam i mogłabym zaproponować inny rodzaj przyrządzenia sosu, bo mi osobiście nie przypadł do gustu. jednakże calzone wyśmienite. :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.09.2012 20:09
jezu, drożyzna. jedna mozarella na jednego pieroga?!
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 15.09.2012 11:08
Bardzo smacznie wygląda
odpowiedz

Polecane dla Ciebie