Calzone z brokułami, pieczarkami i mozarellą - pyszności na weekendowy obiad dla rodziny!

14 Września 2012

W pysznym cieście skryty jest soczysty, serowy farsz - mniam!

Calzone z pieczarkami i mozarellą

Calzone to pizza wywrócona na drugą stronę - w pysznym, miękkim cieście skryty jest soczysty farsz, który można dowolnie komponować według uznania. To prosty pomysł na niebanalny obiad, który każda przygotuje bez problemu!

Calzone z pieczarkami i serem mozarella (źródło: www.acozykitchen.com)

Składniki na jeden pieróg:

Na farsz: Oliwa z oliwek, 1/2 cienko pokrojonej cebuli, szczypta soli, 1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki poszatkowanych pieczarek, garść ugotowanych różyczek brokuła, 1 kula mozarelli, 10 oliwek bez pestek, 1 pomidor pokrojony w kostkę, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki serka śmietankowego typu Bieluch

Na ciasto: 1 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli, 3/4 łyżeczki drożdży instant, 1/2 szklanki letniej wody, 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Farsz: Na rozgrzanej patelni skropionej oliwą z oliwek zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, posypać solą i dusić przez parę minut. Na koniec dodać brokuły i dusić jeszcze przez parę minut. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z serkiem, następnie dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.

Ciasto: Wymieszaj suche składniki w dużej misce, dolej wody i oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż masę na oprószony mąką blat i dalej wyrabiaj ciasto aż stanie się sprężyste i jednolite. Aby ułatwić sobie to zadanie, możesz odłożyć ciasto i przykryć je miską na parę minut, dzięki czemu masa stanie się łatwiejsza do ugniatania. Po wyrobieniu włóż ciasto do miski skropionej oliwą z oliwek, przykryj szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją wielkość. Następnie delikatnie spuść powietrze z ciasta i odłóż na kolejne parę minut.

Rozwałkuj ciasto na gruby placek i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj środek placka sosem pomidorowym, wyłóż podduszone pieczarki, cebulę, oliwki, i pomidor, a na wierzch pokrojoną w plastry mozarellę. Następnie złóż ciasto na pół i zagnij brzegi. Używając ostrego noża zrób nacięcie na wierzchu pieroga. Zapiekaj w ok. 200°C przez ok. 15-20 minut, aż calzone się zezłoci.

Marta Małachowska

Zobacz także:

Domowe kurczaczki NUGGETS z genialnym sosem miodowo-musztardowym! YUMMY

Domowy fast food? Mniam, palce lizać!

Przepis na aksamitny, czekoladowy SERNIK ♥ Wygląda pięknie i rozpływa się w ustach!

Niebezpiecznie czekoladowy sernik, który podbije serca wszystkich łasuchów!

 

 

Strony

Komentarze (13)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-30 21:12:40

BYŁO MEGA PYSZNE :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-16 13:51:02

ktoś zna odpowiedniki tego bielucha? pierwszy raz widzę coś takiego

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-16 10:43:35

wczoraj zrobilam i mogłabym zaproponować inny rodzaj przyrządzenia sosu, bo mi osobiście nie przypadł do gustu. jednakże calzone wyśmienite. :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-15 20:09:12

jezu, drożyzna. jedna mozarella na jednego pieroga?!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-18 10:35:48

jedna kulka, mozarelle można kupić w kulkach po kilka sztuk.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-15 11:08:03

Bardzo smacznie wygląda

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-14 23:29:35

Najlepsze Calzone, jakie jadłam serwowano w malutkiej, niepozornej restauracji w Brescii ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-14 19:49:38

wyglada pysznie ;D jutro zrobie ;]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-14 09:42:06

pisze u gory ze na jeden

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-14 08:34:59

wiadomo ze dla jednej....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-14 01:38:23

A porcja przedstawiona w opisie jest przeznaczona dla ilu osób? :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-14 09:36:05

składniki są na jeden pieróg, więc to zależy jaki masz apetyt :D z doświadczenia wiem, że po całym calzone b ędziesz baaardzo najedzona

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz