Bożonarodzeniowe przepisy kulinarne część 3.

Tym razem dowiecie się, jak przygotować śledzie korzenne, Carpaccio z buraczków oraz szafranowe naleśniki! Każda z potrwa doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole!
Bożonarodzeniowe przepisy kulinarne część 3.
07.12.2009

Śledzie korzenne

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 30 minut + 2 godz.

400 g filetów ze śledzi

2 cebule

2 łyżki koncentratu pomidorowego

50 ml czerwonego wina

3 łyżki oleju

 

Przyprawy KAMIS:

5 Liści laurowych

5 szt. Ziela angielskiego

5 Goździków

1 łyżeczka Cynamonu mielonego

1 łyżeczka Imbiru mielonego

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju, dodać czerwone wino, koncentrat pomidorowy, dusić kilka minut, pod koniec dodać utarte w moździerzu wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Namoczone śledzie przykryć farszem i odstawić na 24 godz. w chłodne miejsce.

Wędzony łosoś na carpaccio z buraków

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 1 godz.

400 g wędzonego łososia

4 małe buraki czerwone

1 łyżka kaparów

Produkty KAMIS:

1 op. przyprawy Barszcz czerwony z lubczykiem

2 łyżki Octu jabłkowego

Buraki zalać wodą, dodać przyprawę Barszcz czerwony z lubczykiem, gotować do momentu aż buraki będą miękkie, pod koniec dodać ocet. Odstawić na 12 godz.

Obrane buraki pokroić na bardzo cienkie plastry, na nich układać róże z łososia, obsypać kaparami, podawać z cytryną.

Szafranowe naleśniki z wędzonym łososiem i serem ricotta

Ilość: dla 4-6 osób

Czas przygotowania: 20 minut

500 ml mleka

200 g mąki

2 jaja

3 łyżki oleju

400 g wędzonego łososia

150 g sera ricotta

1/3 op. Szafranu nitki KAMIS

Mleko, mąkę, jaja wymieszać na jednolite ciasto, dodać szafran, olej i usmażyć naleśniki. Naleśniki posmarować serem, położyć na nich plastry wędzonego łososia, zwinąć w rulony. Podawać pokrojone na kawałki.

Kulebiak z łososiem

Ilość: dla 4-6 osób

Czas przygotowania: 40 minut

1 op. ciasta francuskiego

600 g fileta z łososia

3 jaja

50 ml śmietany 30%

20 ml brandy

Przyprawy KAMIS:

3 łyżeczki Natki pietruszki

2 łyżeczki Pieprzu cytrynowego

Sól morska w młynku

Łososia zmielić przez maszynkę, dodać 2 jaja, brandy, śmietanę, natkę pietruszki, doprawić pieprzem cytrynowym i solą, wymieszać na jednolitą masę. Farsz z łososia zawinąć w ciasto francuskie. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem, piecz w piekarniku 30 minut w temp. 180 st.

Materiały prasowe

Zobacz także:

Bożonarodzeniowe przepisy kulinarne część 1.

Bożonarodzeniowe przepisy kulinarne część 2.

 

Polecane wideo

Komentarze (7)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 19.12.2009 03:17
A i tak najlepsze są pierogi z kapustą i barszcz czerwony:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 08.12.2009 20:13
Super pomysł ;) zawsze warto cos nowego wyprobowac ;))
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.12.2009 16:28
według mnie to dobry pomysł troche odmiany się przydaje. Może nie robić rewizji całego menu, ale wędzony łosoś na buraczkach, super!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.12.2009 15:28
wiecie co?? moinm zdaniem to na Boże narodzenie powinny być tradycyjne polskie potrawy a nie jakieś sery ricotta i Bóg wie co innego:P
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.12.2009 13:46
A co jest na tym zdjęciu?
odpowiedz

Polecane dla Ciebie