Śledzie korzenne
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut + 2 godz.
400 g filetów ze śledzi
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
50 ml czerwonego wina
3 łyżki oleju
Przyprawy KAMIS:
5 Liści laurowych
5 szt. Ziela angielskiego
5 Goździków
1 łyżeczka Cynamonu mielonego
1 łyżeczka Imbiru mielonego
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju, dodać czerwone wino, koncentrat pomidorowy, dusić kilka minut, pod koniec dodać utarte w moździerzu wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Namoczone śledzie przykryć farszem i odstawić na 24 godz. w chłodne miejsce.
Wędzony łosoś na carpaccio z buraków
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 1 godz.
400 g wędzonego łososia
4 małe buraki czerwone
1 łyżka kaparów
Produkty KAMIS:
1 op. przyprawy Barszcz czerwony z lubczykiem
2 łyżki Octu jabłkowego
Buraki zalać wodą, dodać przyprawę Barszcz czerwony z lubczykiem, gotować do momentu aż buraki będą miękkie, pod koniec dodać ocet. Odstawić na 12 godz.
Obrane buraki pokroić na bardzo cienkie plastry, na nich układać róże z łososia, obsypać kaparami, podawać z cytryną.
Szafranowe naleśniki z wędzonym łososiem i serem ricotta
Ilość: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 20 minut
500 ml mleka
200 g mąki
2 jaja
3 łyżki oleju
400 g wędzonego łososia
150 g sera ricotta
1/3 op. Szafranu nitki KAMIS
Mleko, mąkę, jaja wymieszać na jednolite ciasto, dodać szafran, olej i usmażyć naleśniki. Naleśniki posmarować serem, położyć na nich plastry wędzonego łososia, zwinąć w rulony. Podawać pokrojone na kawałki.
Kulebiak z łososiem
Ilość: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 40 minut
1 op. ciasta francuskiego
600 g fileta z łososia
3 jaja
50 ml śmietany 30%
20 ml brandy
Przyprawy KAMIS:
3 łyżeczki Natki pietruszki
2 łyżeczki Pieprzu cytrynowego
Sól morska w młynku
Łososia zmielić przez maszynkę, dodać 2 jaja, brandy, śmietanę, natkę pietruszki, doprawić pieprzem cytrynowym i solą, wymieszać na jednolitą masę. Farsz z łososia zawinąć w ciasto francuskie. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem, piecz w piekarniku 30 minut w temp. 180 st.
Materiały prasowe
Zobacz także:
Bożonarodzeniowe przepisy kulinarne część 1.
Bożonarodzeniowe przepisy kulinarne część 2.