Mus pomarańczowy z karmelem
Ilość: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 1 godz.
100 ml wody
120 g cukru
50 g cukru pudru
3 jaja
3 żółtka
4 łyżeczki esencji pomarańczowej
200 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
Przyprawa do kawy i deserów w młynku KAMIS
Cukier wymieszać z wodą i gotować w rondelku do uzyskania jasnego karmelu. Rozlać do foremek warstwę ok. 0,5 cm. Jaja wymieszać z żółtkami, dodać cukier puder, esencje pomarańczową, utrzeć na jednolitą masę. Mleko, śmietankę i skórkę z pomarańczy gotować na małym ogniu 5 minut. Całość powoli dodać do ubitych jaj. Tak przygotowana masę wlać powoli do foremek z karmelem. Wstawić do naczynia wypełnionego wodą i piec w temp. 120 st. około 20 minut, następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Mus pomarańczowy podawać oprószony przyprawą do kawy i deserów.
Filet z pstrąga pieczony w migdałach
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 minut
500 g filetów z pstrąga
50 g płatków migdałów
2 jaja
2 łyżki oliwy
Przyprawy KAMIS:
2 łyżeczki Majeranku
Pieprz biały mielony
Sól morska w młynku
Pstrąga oprószyć majerankiem, pieprzem i solą, delikatnie skropić sokiem z cytryny, następnie zamoczyć w rozkłóconym jajku, posypać płatkami migdałów. Posmarować oliwą, piec w piekarniku w temp. 160 st. ok. 15 min. Podawać z sosem z borowików.
Ryba po żydowsku
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
600 g dzwonków z karpia
½ pęczka włoszczyzny
1 cebula.
75 g rodzynek
2-3 łyżki soku z cytryny
50 g masła
Przyprawy KAMIS:
Ziele angielskie
Liść laurowy
Pieprz czarny mielony
Sól morska w młynku
Cebulę pokroić w piórka, włoszczyznę w słupki. Warzywa włożyć do brytfanny, podlać wodą, dodać przyprawy, masło i dusić aż będą miękkie. Następnie do warzyw włożyć sprawioną rybę, przykryć ją warzywami, dodać rodzynki, sok z cytryny. Dusić na małym ogniu ok. 12 min. Podawać na półmisku z warzywami i sosem z duszenia.
Gęś w sosie makowym
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 minut + czas marynowania
600 g piersi z gęsi
200 ml czerwonego wina
2 łyżki miodu
2 łyżki maku
50 ml oliwy
75 g masła
3 łyżki konfitury z borówek
Produkty KAMIS:
3 łyżki Octu balsamicznego
1 łyżka Rozmarynu
Pieprz czarny młotkowany
Sól morska w młynku
Piersi z gęsi oprószyć rozmarynem i solą morską, dodać miód, ocet balsamiczny, oliwę, dobrze wymieszać i odstawić na 36 godz. Zamarynowaną gęś obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni a następnie wstawić do piekarnika na 140 st. na ok. 15-20 minut.
Sos: Wino wlać na patelnię, dodać mak, gotować ok. 10 minut. Dodać borówkę, pieprz młotkowany, na koniec zimne masło i dokładnie wymieszać trzepaczką. Doprawić do smaku solą morską.
Materiały prasowe
Zobacz także:
Bożonarodzeniowe przepisy kulinarne część 1.
Zupa maślakowi, łosoś w sosie grzybowym i indyk w orzechach! Boskie aromaty!
Wasza kuchnia: Chrupiący kurczak z ziemniaczkami
Przepis naszej czytelniczki.