Bożonarodzeniowe przepisy kulinarne część 2.

05 Grudnia 2009

Już dziś rozpocznij ćwiczenia w gotowaniu, aby twój wigilijny stół olśnił całą rodzinę! Mus pomarańczowy z karmelem, pstrąg w migdałach, ryba po żydowsku i gęś w sosie makowym! Pycha!

Bożonarodzeniowe przepisy kulinarne część 2.

Mus pomarańczowy z karmelem

Ilość: dla 4-6 osób

Czas przygotowania: 1 godz.

100 ml wody

120 g cukru

50 g cukru pudru

3 jaja

3 żółtka

4 łyżeczki esencji pomarańczowej

200 ml mleka

200 ml śmietanki 30%

1 łyżka startej skórki z pomarańczy

Przyprawa do kawy i deserów w młynku KAMIS

Cukier wymieszać z wodą i gotować w rondelku do uzyskania jasnego karmelu. Rozlać do foremek warstwę ok. 0,5 cm. Jaja wymieszać z żółtkami, dodać cukier puder, esencje pomarańczową, utrzeć na jednolitą masę. Mleko, śmietankę i skórkę z pomarańczy gotować na małym ogniu 5 minut. Całość powoli dodać do ubitych jaj. Tak przygotowana masę wlać powoli do foremek z karmelem. Wstawić do naczynia wypełnionego wodą i piec w temp. 120 st. około 20 minut, następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Mus pomarańczowy podawać oprószony przyprawą do kawy i deserów.

Filet z pstrąga pieczony w migdałach

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 25 minut

500 g filetów z pstrąga

50 g płatków migdałów

2 jaja

2 łyżki oliwy

Przyprawy KAMIS:

2 łyżeczki Majeranku

Pieprz biały mielony

Sól morska w młynku

Pstrąga oprószyć majerankiem, pieprzem i solą, delikatnie skropić sokiem z cytryny, następnie zamoczyć w rozkłóconym jajku, posypać płatkami migdałów. Posmarować oliwą, piec w piekarniku w temp. 160 st. ok. 15 min. Podawać z sosem z borowików.

Ryba po żydowsku

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 40 minut

600 g dzwonków z karpia

½ pęczka włoszczyzny

1 cebula.

75 g rodzynek

2-3 łyżki soku z cytryny

50 g masła

Przyprawy KAMIS:

Ziele angielskie

Liść laurowy

Pieprz czarny mielony

Sól morska w młynku

Cebulę pokroić w piórka, włoszczyznę w słupki. Warzywa włożyć do brytfanny, podlać wodą, dodać przyprawy, masło i dusić aż będą miękkie. Następnie do warzyw włożyć sprawioną rybę, przykryć ją warzywami, dodać rodzynki, sok z cytryny. Dusić na małym ogniu ok. 12 min. Podawać na półmisku z warzywami i sosem z duszenia.

Gęś w sosie makowym

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 35 minut + czas marynowania

600 g piersi z gęsi

200 ml czerwonego wina

2 łyżki miodu

2 łyżki maku

50 ml oliwy

75 g masła

3 łyżki konfitury z borówek

Produkty KAMIS:

3 łyżki Octu balsamicznego

1 łyżka Rozmarynu

Pieprz czarny młotkowany

Sól morska w młynku

Piersi z gęsi oprószyć rozmarynem i solą morską, dodać miód, ocet balsamiczny, oliwę, dobrze wymieszać i odstawić na 36 godz. Zamarynowaną gęś obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni a następnie wstawić do piekarnika na 140 st. na ok. 15-20 minut.

Sos: Wino wlać na patelnię, dodać mak, gotować ok. 10 minut. Dodać borówkę, pieprz młotkowany, na koniec zimne masło i dokładnie wymieszać trzepaczką. Doprawić do smaku solą morską.

Materiały prasowe

Zobacz także:

Bożonarodzeniowe przepisy kulinarne część 1.

Zupa maślakowi, łosoś w sosie grzybowym i indyk w orzechach! Boskie aromaty!

Wasza kuchnia: Chrupiący kurczak z ziemniaczkami

Przepis naszej czytelniczki.

 

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (15)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-15 22:48:13

tak ja też uważam że powinno być więcej przepisów od papilotek . Zawsze ktoś coś ciekawego doda . A to rozumiem może i przepyszne ale chyba nie na wigilię ? Ja na wigilię zawsze robię tradycyjne potrawy . Mam nadzieję że niedługo zawita tutaj jakiś fajny przepis od papilotki na święta . Więcej tradycji proszę !

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-10 17:17:10

Papilotki dawajcie jakieś swoje przepisy na forum, zawsze można się trochę powymieniać, nawet takie banalne kluski z makiem w różnych rejonach są inaczej robione, a jestem pewna, że nie tylko ja mam ochotę na małe urozmaicenie świątecznych potraw!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-10 16:56:16

a ja bardzo chętnie wypróbuję te przepisy, eksperymentowanie w kuchni to świetna zabawa a łączenie różnych smaków czasami wręcz zaskakuje efektem ;) ostatnio robiłam koreczki wg. nigelli z szynką parmeńską, kozim serem i suszoną figą- świetna przystawka a figa z szynką wydaje się być tak absurdalnym połączeniem

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-06 21:04:21

pasztet !

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-06 17:32:58

a ja tam uwielbiam eksperymentować w kuchnii.. i nie rozumiem, jak można gotować w kółko te same, tradycyjne potrawy..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-06 12:44:13

Niestety zamiast zachęcona, czuję się przerażona np. tą gęsią z makiem.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-05 13:59:15

składniki drogie dużo roboty i wogóle mało tej potrawy........

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-05 13:04:14

e tam trzeba sobie stawiac wyzwania, wcale nie jest trudne, to ze nie jest instant to nie znaczy ze nie wykonalne wiecej wiary w siebie dziewczyny

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-05 12:34:17

Właśnie, ja rozumiem Święta to magiczny czas ale wiele z nas, kobiet pracujących, zwyczajnie nie ma czasu na takie skomplikowane przepisy. Babki dajcie coś szybkiego i prostego ale oryginalnego. Pozdrawiam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-05 11:16:32

dajcie cos z PROSTYCH PRZEPISOW!!!!!!!!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-05 12:58:16

A czy to są trudne przepisy??

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz