Już dziś rozpocznij ćwiczenia w gotowaniu, aby twój wigilijny stół olśnił całą rodzinę! Prezentujemy masę przepisów na rozmaite dania rybne, grzybowe oraz słodkie desery, a wszystko w trzech częściach! Dziś pierwsza z nich! Smacznego!
Zupa maślakowa
Ilość: dla 4-6 osób, czas przygotowania: 60 minut
500 g mrożonych maślaków
1/4 pęczka włoszczyzny
200 g ziemniaków
1 cebula
50 g masła
100 ml śmietanki 30%
Przyprawy KAMIS:
4 Liście laurowe
3-5 szt. Ziela angielskiego
Pieprz czarny mielony
Sól morska w młynku
Włoszczyznę pokroić w paski, zalać wodą i ugotować wywar. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Cebulkę pokroić w kostkę, zrumienić na maśle, dodać pokrojone w grube paski maślaki. Wszystko smażyć jeszcze przez kilka minut a następnie przełożyć do wywaru. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec wlać śmietanę, doprawić pieprzem i solą.
Śledzie nadziewane suszonymi pomidorami
Ilość: dla 4 osób, czas przygotowania: 15 minut + 2 godz.
400 g filetów ze śledzi
200 g suszonych pomidorów w oleju
100 ml oleju
½ op. przyprawy Śledź królewski z czerwonym pieprzem KAMIS
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie ok. 2 godz., odsączyć, oprószyć przyprawą Śledź królewski. Na każdy należy ułożyć 2 suszone pomidory, zawinąć, spiąć wykałaczką, zalać olejem, odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Karp z sosem maślano-cytrynowym z czerwonym pieprzem
Ilość: dla 4 osób, czas przygotowania: 25 minut
600 g filetów z karpia
200 ml białego wina
100 g masła
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki mąki
olej do smażenia
Przyprawy KAMIS:
Przyprawa do ryb
2 łyżki Natki pietruszki
2 łyżeczki Pieprzu kolorowego
Sól morska w młynku
Karpia pokroić na porcje, oprószyć przyprawą do ryb, mąką i usmażyć na patelni.Wino wlać do rondelka, gotować ok. 10 minut, dodać sok z cytryny, zimne masło. Dokładnie całość wymieszać trzepaczką, dodać pieprz, natkę pietruszki, doprawić solą morską.
Łosoś norweski w asyście leśnych grzybów
Ilość: dla 4 osób, czas przygotowania: 25 minut
400 g łososia
150 g mrożonych borowików
4 kalarepki
1/2 cebuli
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki oliwy
30 g masła
Przyprawy KAMIS:
Pieprz cytrynowy
Estragon
Sól morska
Łososia pokroić w grubą kostkę, oprószyć pieprzem cytrynowym, obsmażyć na oliwie, zdjąć z patelni. Na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i borowiki, po kilku minutach dodać śmietankę, estragon i sól morską. Gotować na małym ogniu 5 minut. Pod koniec dodać kawałki łososia. Podawać w wydrążonej, zblanszowanej kalarepce.
Indyk w orzechach
Ilość: dla 4 osób, czas przygotowania: 20 minut
600 g piersi z indyka
100 g włoskich orzechów
1 jajko
3 łyżki oleju
Przyprawy KAMIS:
2 łyżeczki Majeranku
Pieprz biały mielony
Sól morska w młynku
Indyka pokroić na 2-3 duże kawałki, oprószyć majerankiem, pieprzem, solą, panierować w jajku i zmielonych włoskich orzechach. Mięso obsmażyć na patelni, a następnie wstawić do piekarnika na 10 minut w temp. 160 st. Podawać z modrą kapustą.
Zobacz także przepisy naszych czytelniczek: