Bożonarodzeniowe przepisy kulinarne część 1.

03 Grudnia 2009

Przepis na zupę grzybową, przepis na śledzie nadziewane suszonymi pomidorami, przepis na karpia, łosoś w sosie grzybowym, indyk w orzechach, przyprawy Kamis, jak doprawić rybę, przyprawa do ryby, przepisy na Boże Narodzenia

Bożonarodzeniowe przepisy kulinarne część 1.
>

Już dziś rozpocznij ćwiczenia w gotowaniu, aby twój wigilijny stół olśnił całą rodzinę! Prezentujemy masę przepisów na rozmaite dania rybne, grzybowe oraz słodkie desery, a wszystko w trzech częściach! Dziś pierwsza z nich! Smacznego!

Zupa maślakowa

Ilość: dla 4-6 osób, czas przygotowania: 60 minut

500 g mrożonych maślaków

1/4 pęczka włoszczyzny

200 g ziemniaków

1 cebula

50 g masła

100 ml śmietanki 30%

Przyprawy KAMIS:

4 Liście laurowe

3-5 szt. Ziela angielskiego

Pieprz czarny mielony

Sól morska w młynku

Włoszczyznę pokroić w paski, zalać wodą i ugotować wywar. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Cebulkę pokroić w kostkę, zrumienić na maśle, dodać pokrojone w grube paski maślaki. Wszystko smażyć jeszcze przez kilka minut a następnie przełożyć do wywaru. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec wlać śmietanę, doprawić pieprzem i solą.

Śledzie nadziewane suszonymi pomidorami

Ilość: dla 4 osób, czas przygotowania: 15 minut + 2 godz.

400 g filetów ze śledzi

200 g suszonych pomidorów w oleju

100 ml oleju

½ op. przyprawy Śledź królewski z czerwonym pieprzem KAMIS

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie ok. 2 godz., odsączyć, oprószyć przyprawą Śledź królewski. Na każdy należy ułożyć 2 suszone pomidory, zawinąć, spiąć wykałaczką, zalać olejem, odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.

Karp z sosem maślano-cytrynowym z czerwonym pieprzem

Ilość: dla 4 osób, czas przygotowania: 25 minut

600 g filetów z karpia

200 ml białego wina

100 g masła

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki mąki

olej do smażenia

Przyprawy KAMIS:

Przyprawa do ryb

2 łyżki Natki pietruszki

2 łyżeczki Pieprzu kolorowego

Sól morska w młynku

Karpia pokroić na porcje, oprószyć przyprawą do ryb, mąką i usmażyć na patelni.Wino wlać do rondelka, gotować ok. 10 minut, dodać sok z cytryny, zimne masło. Dokładnie całość wymieszać trzepaczką, dodać pieprz, natkę pietruszki, doprawić solą morską.

Łosoś norweski w asyście leśnych grzybów

Ilość: dla 4 osób, czas przygotowania: 25 minut

400 g łososia

150 g mrożonych borowików

4 kalarepki

1/2 cebuli

200 ml śmietanki 30%

3 łyżki oliwy

30 g masła

Przyprawy KAMIS:

Pieprz cytrynowy

Estragon

Sól morska

Łososia pokroić w grubą kostkę, oprószyć pieprzem cytrynowym, obsmażyć na oliwie, zdjąć z patelni. Na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i borowiki, po kilku minutach dodać śmietankę, estragon i sól morską. Gotować na małym ogniu 5 minut. Pod koniec dodać kawałki łososia. Podawać w wydrążonej, zblanszowanej kalarepce.

Indyk w orzechach

Ilość: dla 4 osób, czas przygotowania: 20 minut

600 g piersi z indyka

100 g włoskich orzechów

1 jajko

3 łyżki oleju

Przyprawy KAMIS:

2 łyżeczki Majeranku

Pieprz biały mielony

Sól morska w młynku

Indyka pokroić na 2-3 duże kawałki, oprószyć majerankiem, pieprzem, solą, panierować w jajku i zmielonych włoskich orzechach. Mięso obsmażyć na patelni, a następnie wstawić do piekarnika na 10 minut w temp. 160 st. Podawać z modrą kapustą.

Zobacz także przepisy naszych czytelniczek:

Sałatka z makaronem ryżowym

Zapiekanka serowa z przepisu Sylwii   

Strony

Komentarze (22)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-07 00:47:21

Tutaj wpisz treść komentarza...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-03 19:33:45

ale przyprawy Kamis nie inne bo tak jest w przepisie...:D zal...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-03 19:08:30

Yyy,to chyba niezbyt tradycyjne dania,za bardo wykwintne. U mnie zawsze jest bigos,gołąbki,ryba po grecku,pieczony kurczak,pierogi ruskie i z kapustą i grzybami,barszcz czerwony z uszkami,kutia,pyzy ziemniaczane,kotlety nadziewane pieczarkami z cebulką,schabowe,jaja z farszem z pieczarkami,różnego rodzaje ciasta,słodycze i owoce. I oczywiscie napoje,chleb i opłatek itd.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-03 18:52:00

hymm , te dania trochę są odskocznią od tradycji.. zbyt wykwintne i obfite. :) u mnie na stole zawsze jest barszczyk z uszkam, kluski z makiem, śledź w oleju, smażony karp, postna kapustka... I wiele innych, znanych. :))

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-03 16:52:01

glitery.pl/polecam,GoSiuLaaaxD ;] wchodźcie! super odlotowa stronaa!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-03 14:19:07

Ostatnio odkryłam w sobie duszę kucharza, wiec na 99% wykorzystam kilka z tych pomysłów w okresie świątecznym, jako ciekawą odskocznię od tradycyjnych dań. :) Przepisy są prościutkie. :) (I pomyśleć, że jeszcze w liceum nie umiałam nawet jajecznicy zrobić. :D)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-03 13:33:10

oby te następne części świątecznych potraw były bardziej dobrane. Nie wiem jak jest u ninnych ale ja nigdy nie zjadłabym łososia norweskiego w asyście leśnych grzybów. Tradycyjne potrawy górą, a nie jakieś wydziwiasy:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-03 11:36:24

czy wszystki wigilijne potrawy musza byc ze sliwka lub z innym owocem ?! ffuj

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-03 11:13:09

wole tradycyjne dania..:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-03 10:49:00

dla mnie na wigilii wystarczy barszcz, kapusta z grzybami i sledz z cebulka......... mniammmmmmmmmmmm

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz